Nederlandse en Australische onderzoekers aangekomen op rampplek

Een soldaat van het Oekraïense regeringsleger bij een controlepost in het oosten van Oekraïne. Erachter staan auto's van de OVSE.
Een soldaat van het Oekraïense regeringsleger bij een controlepost in het oosten van Oekraïne. Erachter staan auto's van de OVSE. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het team van Nederlandse en Australische onderzoekers is weer op weg naar de rampplek in Oekraïne. Dat meldt persbureau Novum.

Update 10.35: De Nederlandse en Australische experts, en het team van de OVSE heeft de rampplek van MH17 bereikt, meldt de OVSE.

Gisteren was het team van de OVSE met de Nederlandse en Australische experts al even op de plek van de ramp voor een korte verkenning. Het Oekraïense leger besloot gisteren niet te vechten met de pro-Russische separatisten om zo de internationale onderzoekers de mogelijkheid te bieden veilig onderzoek te doen.

De dagen daarvoor lukte het de experts steeds niet om de plek te bereiken omdat het te onveilig was. Als de onderzoekers vandaag weer het rampgebied kunnen bereiken zullen ze echt kunnen gaan beginnen met het onderzoek en het inrichten van de logistiek voor het vervoer van de bezitting en eventuele stoffelijke overschotten. Expert zullen kleine zoektochten in het gebied uitvoeren.

‘Twintig Oekraïense soldaten gedood’

Ongeveer twintig Oekraïense soldaten zouden vannacht zijn gedood ten zuidwesten van de rampplek tijdens gevechten met pro-Russische separatisten, volgens Oekraïense media. Dat schrijft persbureau Reuters vanmorgen. De rebellenaanval zou bij Sjachtarsk zijn geweest, aan het front waar Oekraïense troepen onlangs een aanval startten. Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten kan dit bericht niet bevestigen, en laat aan Reuters weten dat het aantal dodelijke slachtoffers waarschijnlijk lager ligt.

DNA-materiaal overgedragen

Er mogen steeds niet meer dan veertig of vijftig experts tegelijk op de rampplek zijn van de separatisten. Gisteren droegen de separatisten de persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers en dna-materiaal van 25 slachtoffers over aan de Nederlandse en Australische experts.

Het totaal aantal Nederlandse slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is opgelopen tot 196 zo werd gisteren bekend.

    • Anouk Eigenraam