Duitse filmer en videokunstenaar Harun Farocki (70) overleden

None

De beroemde Duitse filmer en kunstenaar Harun Farocki is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij vond beelden belangrijker dan het registreren van de werkelijkheid en vertelde in zijn 90 films altijd sociaal, politiek en menselijk bewogen verhalen. In 1968 maakte hij een onuitwisbare indruk met de film Nicht löschbares Feuer (‘Onblusbaar vuur’) over de oorlog in Vietnam waarin een jongeman een sigaret op zijn eigen arm uitdrukt en kalm vertelt: „Een sigaret verbrandt met een warmte van 400 graden, napalm met 3.000 graden.” In 2009 maakte Farocki de documentaireserie Serious Games waarin hij laat zien hoe Amerikaanse militairen door middel van games en virtual reality getraind worden voor militaire missies. Hij demonstreert hoe de echte en de virtuele wereld op elkaar botsen, en dat er concrete gevolgen zijn in de werkelijkheid. Hij werkte ook vaak met bestaand beeldmateriaal. Zijn werk toonde hij graag in museuminstallaties, waar het publiek aandachtiger kon kijken. (NRC)