Kerry en Obama roepen Hamas op om vermiste soldaat vrij te laten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de aanval van Hamas op Israëlische soldaten scherp veroordeeld, schrijft persbureau Reuters. Bij de aanval kwamen twee soldaten om het leven en werd één soldaat gevangen genomen.

Een Palestijnse jongen houdt een geweer vast terwijl hij samen zijn vader deelneemt aan een Palestijnse demonstratie tegen de militaire operatie van Israël in de Gaza-strook.
Een Palestijnse jongen houdt een geweer vast terwijl hij samen zijn vader deelneemt aan een Palestijnse demonstratie tegen de militaire operatie van Israël in de Gaza-strook. Foto AFP / Hazem Bader

President Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van een ontvoerde Israëlische militair. Eerder vanavond had Kerry de aanval van Hamas op Israëlische soldaten al scherp veroordeeld, meldde persbureau Reuters. Bij de aanval kwamen twee soldaten om het leven en werd één soldaat gevangen genomen.

Israël houdt Hamas verantwoordelijk, maar de nummer twee van de militante beweging zei dat er sinds 08.00 uur lokale tijd geen operaties zijn uitgevoerd. Kerry roept de internationale gemeenschap op zich in te zetten om de aanvallen op Israël te stoppen.

“Ik sta in nauw contact met premier Netanyahu, VN-coördinator Robert Serry en andere regionale partners. De internationale gemeenschap moet nu zijn inspanningen verdubbelen om te voorkomen dat er nog meer tunnels komen en dat er nog meer raketten worden afgevuurd op Israël, met burgerdoden als gevolg.”

Kerry en VN-chef Ban-Ki Moon geven Hamas de schuld van het falen van de wapenstilstand.

Amerikaanse Senaat akkoord met 225 miljoen voor Iron Dome

De Amerikaanse Senaat ging vandaag unaniem akkoord met een wet die voorziet in het vrijmaken van 225 miljoen dollar voor het Israëlische Iron Dome raketafweersysteem. De wet moet nog door het Congres en moet nog ondertekend worden door Obama, maar dat lijkt een formaliteit.

De ‘Iron Dome’, de zeven antiraketinstallaties van Israël, zijn met Amerikaanse hulp ontwikkeld. Ze kosten veertig miljoen euro per stuk. Elke onderscheppende slimme raket kost 73.000 euro.