Arcadis neemt Britse branchegenoot Hyder over

Het is de grootste overname van Arcadis ooit: de gisteren aangekondigde aankoop van het Britse advies- en ingenieursbureau Hyder. Arcadis, een van de grootste ingenieursbedrijven ter wereld, heeft daar 256 miljoen pond (bijna 324 miljoen euro) voor over. Een „unieke kans”, volgens bestuursvoorzitter Neil McArthur. Arcadis heeft een omzet van 2,5 miljard euro en 22.000 mensen in dienst. Met Hyder haalt Arcadis een bedrijf binnen met een omzet van bijna 300 miljoen pond (374 miljoen euro) en zo’n 4.500 werknemers. De aankoop versterkt volgens Arcadis zijn adviesdiensten op het gebied van infrastructuur, gebouwen en milieu, en verdubbelt zijn zaken in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. McArthur: „Hyder is daar ongeveer even groot als wij.” Zo heeft Hyder de Emirates Twin Towers en The Burj Khalifa in Dubai ontwikkeld. Definitief is de deal pas op z’n vroegst in oktober. Daar kan „tot de laatste dag” nog iets tussenkomen, zegt McArthur, maar het bestuur van Hyder steunt het bod. Zestien procent van de aandeelhouders heeft zijn steun toegezegd. Eerder deze week heeft Arcadis halfjaarcijfers bekendgemaakt. De winst van het ingenieursbureau is, vooral door kostenbesparingen, gestegen vergeleken met een jaar eerder: met 13 procent naar 56 miljoen euro. (NRC)