In de hemel is het goed eten en drinken

Er doen over het hiernamaals de wildste verhalen de ronde. Het schijnt er goed eten en drinken te zijn. In Das himmlische Leben, getoonzet door Gustav Mahler, worden de culinaire genoegens breed uitgesponnen. Sint Martha staat er achter het fornuis en ze heeft de onuitputtelijke voorraadkast van moeder natuur tot haar beschikking, van peren en asperges, tot ossen en reebokjes. De vissen dienen zich uit eigener beweging aan in de netten van Sint Petrus. Voor vegetariërs is de hemel geen paradijs.

Nog op het aardse preluderen we graag op wat ons mogelijk te wachten staat met gerechten als hemelse modder en engelen te paard.

De Engelsen zeggen dat anges à cheval omstreeks 1850 in Frankrijk zijn bedacht. De Fransen laten echter de eer geheel bij de Engelsen. Hoe dan ook, angels on horseback hebben vooral in de Engelse en Amerikaanse keuken furore gemaakt. Eerst als savoury, een hartig hapje aan het eind of na de maaltijd geserveerd, later als hors-d’oeuvre. Zoals bij veel klassiekers is er een breed scala aan interpretaties. In de meest rigoureuze is de oester vervangen door een gedroogde pruim.

Rooster het brood licht. Steek met een klein glas uit elke snee twee rondjes.

Haal de oesters uit de schelpen. Vang het oestervocht op. Zeef het door een koffiefilter. Besprenkel elke oester met een drupje citroensap en worcestersaus. Bestrooi met een snufje cayennepeper. Wikkel om elke oester een plakje pancetta. Steek het zo nodig vast met een houten cocktailprikker.

Verhit 20 gram boter in een koekenpan. Bak de ingepakte oesters tot het spek krokant is. Leg op elk rondje brood een oester.

Blus de koekenpan af met de rest van het citroensap en het oesternat. Laat het vocht tot de helft inkoken. Klop er rest van de koude boter door. Breng op smaak met peper en fijngeknipte peterselie. Verdeel de saus druppelsgewijs over de hapjes.

    • Joep Habets