Hoe komt Imtech hier ooit nog uit?

Foto ANP

In plaats van naar beneden, schieten ze omhoog: de schulden van installatiebedrijf Imtech. Inmiddels zijn ze opgelopen tot een bedrag van ruim 1 miljard euro. Een half jaar geleden was dat nog 745 miljoen euro. De afspraak die Imtech (omzet 4,9 miljard euro, 26.000 werknemers) toen met de banken maakte was dat het die schuld vóór volgende zomer zou halveren.

Veel geld, in korte tijd. Zien de banken dat geld zo snel terug? Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast was in maart dit jaar nog optimistisch. “Daar hoeven ze weinig zorgen over te hebben, hoor.” Maar nu moet het bedrijf opnieuw met de banken om tafel, zo maakte Imtech gisteren bekend – het kan zijn afspraken niet nakomen.

Die schuld is een gevolg van jarenlange fraude in Duitsland en Polen waarin Imtech vorig jaar verstrikt bleek. Die fraude en een ‘goednieuwscultuur’ zijn de oorzaak van de enorme schuld concludeerde Imtech een jaar geleden al.

De Duitse top – inmiddels vervangen – vervalste documenten, rapporteerde onjuiste financiële informatie en sluisde zeker dertig miljoen euro weg naar een onbekend bedrijf, dat Imtech geheimzinnig “the X-Group” noemt. Als gevolg van de fraude moest Imtech honderden miljoen euro’s afschrijven en door de hoge rentelast loopt de schuld nu sneller op dan het bedrijf kan aflossen.

Pas bij de presentatie van de halfjaarcijfers eind augustus vertelt topman Van de Aast naar verwachting meer over hoe het zich hieruit denkt te gaan redden. Dit zijn drie mogelijke opties.

1. Meer bedrijfsonderdelen verkopen.

Dat levert snel veel geld op. Het bedrijf verkoopt zijn ICT-tak (2.380 medewerkers, omzet 320 miljoen euro). Volgens Imtech ligt de verkoop daarvan “op schema.” Maar Imtech heeft nog meer beschikbaar: het vergaarde afgelopen jaren in hoog tempo het ene na het andere dochterbedrijf. Die overnamedrang wordt door critici genoemd als oorzaak van de jarenlange fraude – het hoofdkantoor in Gouda was te druk met expansie om de nieuw verworven dochters onder controle te houden. In dat opzicht zou verkoop een bijkomend voordeel hebben: minder onderdelen om in de gaten te houden.

2. Geld ophalen op de beurs

Een aandelenuitgifte is een andere manier om snel geld op te halen. Maar voor Imtech niet zo makkelijk. Het bedrijf transformeerde in korte tijd van beurslieveling tot paria, nadat de koers in elkaar klapte. Daarbij komt dat Imtech afgelopen zomer ook al 500 miljoen euro ophaalde op de beurs. Daarmee gingen aandeelhouders morrend akkoord. Het is de vraag of zij nog een keer voor een aandelenuitgifte zullen stemmen. De koers kelderde de afgelopen maanden al flink:

3. Verder reorganiseren

Personeel is duur. Maar Imtech is al bezig met een grote reorganisatie. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan 2.300 banen te schrappen. Reorganiseren levert uiteindelijk besparingen op, maar kost in eerste instantie vooral geld. En dat heeft Imtech nu heel hard nodig.

    • Teri van der Heijden