Hiddink wil toe naar de ‘Hollandse School’ plus een ‘instinct tot overleven’

Guus Hiddink is vanochtend tijdens een persconferentie officieel gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal, zestien jaar na zijn afscheid. ‘Een logische keuze’ volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen. Hiddink ging in globale termen in op de vraag waar hij met de ploeg naartoe wil: “de Hollandse school plus”,

Bondscoach Guus Hiddink, assistent Ruud van Nistelrooij en assistent Danny BLIND arriveren bij de KNVB voorafgaand aan de formele benoeming van de staf van het Nederlands elftal.
Bondscoach Guus Hiddink, assistent Ruud van Nistelrooij en assistent Danny BLIND arriveren bij de KNVB voorafgaand aan de formele benoeming van de staf van het Nederlands elftal. Foto ANP/Koen van Weel

Guus Hiddink is vanochtend tijdens een persconferentie officieel gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal, zestien jaar na zijn afscheid. ‘Een logische keuze’ volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen. Hiddink ging in globale termen in op de vraag waar hij met de ploeg naartoe wil: “de Hollandse school plus”, ofwel: “het mag iets meer richting overleven”.

De komende twee jaar vervult Hiddink deze nieuwe functie, over twee jaar neemt Danny Blind het stokje van hem over. Ruud van Nistelrooij werd bevestigd als Hiddinks tweede assistent en volgt in die rol Patrick Kluivert op. Patrick Lodewijks wordt keeperstrainer en neemt de taken van de met Louis van Gaal naar Manchester United vertrokken Frans Hoek waar.

‘Nederland is weer enthousiast gemaakt over voetbal’

Hiddink liet in zijn verklaring weten zeer enthousiast te zijn begonnen aan deze nieuwe periode die voor Oranje is ingegaan:

“Ik ben trots dat ik voor de tweede maal hier kan zitten na mijn eerste periode als bondscoach in 1995 en 1998. Het lijkt me eerst goed een pluim te geven aan de ploeg die tijdens het afgelopen WK een uitstekende prestatie heeft geleverd. Nederland is weer enthousiast gemaakt om met voetbal bezig te zijn, en ook in het buitenland heeft het Nederlandse voetbal een goede kick gekregen dankzij de realistische aanpak van Van Gaal.

Dat moeten we goed benutten, en kijken waar er mogelijkheden zijn om het team en het spel te kunnen verbeteren. Ik heb lang nagedacht nadat ik de vraag kreeg om het stokje van Van Gaal over te nemen. Na gesprekken met Van Nistelrooy en met Blind ben ik weer enorm enthousiast geworden om het nog een keer goed te gaan doen. Kortom: ik ben vol enthousiasme begonnen vandaag aan mijn eerste dag en neem de komende twee jaar graag het voortouw.”

Voortbordurend op de coaching van Van Gaal tijdens het WK legt Hiddink uit dat het voetbal van Oranje “iets meer richting overleven” mag, oftewel de “Hollandse school plus” zoals hij dat eerder al noemde.

“Ik ben blij dat ik voor het WK gezegd heb: initiatiefrijk en aanvallend voetbal, prima, daar hebben we naam meegemaakt. Maar daar moet iets bij van overleven. [...] Realisme kan heel mooi zijn.”

‘Een verwachte en logische keuze’

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB in zijn aankondiging van de nieuwe bondscoach:

“Met gepaste trots presenteer ik vandaag Guus Hiddink als nieuwe bondscoach van Oranje, een coach met internationale topervaring. Blind is de komende twee jaar opnieuw in dienst als eerste veldtrainer, over twee jaar neemt hij in aanloop naar het WK van 2018 het stokje van Hiddink over. Ruud van Nistelrooy wordt nu aan de trainingsstaf toegevoegd als tweede assistent van Hiddink.

Van Gaal en Hiddink hebben veel met elkaar gemeen: een schat aan ervaring, beiden zijn ze tactisch zeer sterk, en weten ze in korte tijd een goed team te smeden. Voor ons was Hiddink dan ook een verwachte en logische keuze”

‘Van Persie en Van Hooijdonk gaan samen om tafel’

Hiddink ging kort in op het conflict dat tijdens het afgelopen wk is ontstaan tussen Pierre van Hooijdonk, die in dienst treedt als assistent van Jong Oranje, en Robin van Persie. De twee gaan binnenkort om tafel om hierover te spreken volgens de bondscoach:

“Iedereen die mij kent weet dat ik sluimerende zaken het liefst direct bij de kern aanpak. We moeten een keer als grote kerels om tafel, om deze zaak uit de weg te ruimen.”

Na de overwinning van Oranje op Brazilië in de kleine finale reageerde Van Persie openlijk fel op enkele critici, onder wie Van Hooijdonk, die voor de NOS commentaar leverde op het wk. Volgens de aanvaller kon Van Hooijdonk ‘beter gaan golfen of iets met zijn familie doen’:

“Bij Pierre komt het niet uit een goed hart. Mensen zitten thuis niet op hem te wachten. We hebben miljoenen Nederlanders blij gemaakt. Eén gozer zaait onrust.”

    • Annemarie Coevert