Greenpeace-schip Arctic Sunrise keert terug naar Amsterdam

Foto AP / Dmitri Sharonov, Greenpeace International
Foto AP / Dmitri Sharonov, Greenpeace International Arctic Sunrise vertrekt uit het Russische Moermansk.

Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace, is op weg terug naar Amsterdam. De tocht duurt ongeveer tien dagen, meldt Novum. Het schip heeft bijna een jaar in Moermansk gelegen, waar het vast werd gehouden door de Russische autoriteiten.

Onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti vaart het schip zelfstandig naar Nederland. De laatste maand zijn daarvoor hersteloperaties uitgevoerd, omdat veel navigatie- en communicatieapparatuur was verdwenen en omdat het schip tien maanden niet is onderhouden. Na aankomst in Amsterdam wordt het schip volledig hersteld, zodat Greenpeace de ijsbreker later weer voor milieu- en klimaatcampagnes kan gebruiken.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise BREAKING! The Arctic Sunrise has finally left Russia. More to follow … (1/2) http://t.co/xszuUY6bz2

Opvarenden gearresteerd na Greenpeace-actie

De ijsbreker moest aan de ketting na een Greenpeace-actie in de Barentszzee. Daarmee protesteerde de milieuorganisatie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Maar op 19 september werd het schip geënterd door de Russen, die daarbij dertig mannen en vrouwen arresteerden, waaronder twee Nederlanders.

De Russische autoriteiten klaagden alle opvarenden aan voor piraterij. Later werd dat verlaagd naar vandalisme, waarop ‘slechts’ maximaal zeven jaar cel staat. Nederland daagde vervolgens Rusland voor het Internationaal Zeerechttribunaal, dat uitsprak dat de Arctic Sunrise en zijn bemanning per direct moesten worden vrijgelaten.

Eerst bemanning vrij, nu ook het schip

Later kwamen de bemanningsleden één voor één vrij. Eind december kregen de Nederlandse opvarenden, Mannes Ubels en Faiza Oulahsen, van president Poetin amnestie en konden ze terugkeren naar Nederland. Begin juni werd ook het schip vrijgegeven door de Russische autoriteiten.