Woning hoog, rekening laag

None

Hoe hoger de woonplaats, hoe lager de gasrekening. Dat principe geldt vanaf volgend jaar. Zo’n 3.500 verbruikers die in Zuid-Limburg hoger dan tweehonderd meter boven NAP wonen, profiteren het meest. Zij gaan ongeveer 33 euro per jaar minder betalen. Op hoogte zet gas door de lagere luchtdruk uit. Dat betekent minder deeltjes en dus ook een lagere energiewaarde per kuub. Verbruikers krijgen op dit soort plekken daarom minder waar voor hun geld.

Ongeveer 30.000 huishoudens tussen de 150 en 200 meter besparen vanaf volgend jaar rond de 24 euro, 80.000 tussen de 100 en 150 meter zeventien euro en 125.000 verbruikers tussen de 50 en de 100 meter (bijvoorbeeld op de hogere delen van de Utrechtse Heuvelrug) plusminus zes euro. De miljoenen huishoudens in de lagere delen van Nederland gaan ietsje meer betalen om de compensatie voor hun landgenoten op hoogte mogelijk te maken. De netbeheerders koppelen postcodes met hoogtekaarten. Mensen die bijvoorbeeld in Rotterdam in hoge flats wonen krijgen daardoor geen compensatie. Om dat wel mogelijk te maken, zou per huishouden moeten worden bekeken hoe hoog de meter hangt. Zo’n operatie zou te kostbaar worden.