Experts nemen stoffelijke resten mee van rampplek - zelfde ceremonie

Onderzoekers inspecteren het gebied waar brokstukken van vlucht MH17 liggen.
Onderzoekers inspecteren het gebied waar brokstukken van vlucht MH17 liggen. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Nederlandse en Australische experts die onderzoek doen bij de rampplek van de MH17 hebben deze voor vandaag verlaten. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Alle menselijke resten die vandaag zijn gevonden worden meegenomen.

Update 18.01 uur: de stoffelijke resten van de slachtoffers die vandaag van de rampplek zijn meegenomen krijgen bij aankomst in Nederland dezelfde ceremonie als alle andere slachtoffers die vorige week aankwamen. Dat heeft premier Rutte laten weten tijdens een persconferentie.

Pieter-Jaap Aalbersberg, die de missie in Oekraïne leidt, schrijft in een verklaring het volgende:

“De internationale politiemensen en experts werken op de rampplek via protocollen. Er zijn twee rollen gedefinieerd. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen en het uitzetten van rasters.

In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd. Vervolgens wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd. De stoffelijke overschotten worden vanaf morgen in gekoelde wagens naar Charkov gebracht, de locatie van de luchtbrug met Nederland.

In Charkov staat een team van Nederlandse, Australische en Maleisische dvi-specialisten klaar om de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen na een eerste forensische scan zo snel mogelijk naar Nederland over te brengen.

Er is vandaag van twee uur tot kwart over vier gezocht door dertig experts in een raster van 5×5 meter. Zoals eerder gezegd is dit een consciëntieus proces. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn allen afzonderlijk verpakt en geborgen. Deze stoffelijke overschotten zijn met de ambulance van het team vervoerd naar Soledar, waar ze in een koelwagen worden bewaard.”

Het team dat in het gebied werkt is op weg naar een nieuwe uitvalsbasis in Soledar. Deze stad ligt ten noordwesten van de plek waar het vliegtuig twee weken geleden neerstortte. Charkov blijft wel de logistieke en facilitaire uitvalsbasis voor de missie, aldus het ministerie.

Morgen wordt er verder gezocht met vier zoekteams dat elk twintig experts bevat. Vanaf zondag of maandag zal het team op volle sterkte kunnen functioneren met in totaal vijf teams. Daarnaast is er de mogelijkheid om duikers in te zetten en gebruik te maken van sonar-apparatuur. Verder zijn er twee speurhonden direct inzetbaar en worden er nog drie extra ingevlogen.

Veel problemen bij bereiken rampplek

Het is de onderzoekers voor de tweede dag op rij gelukt om op de rampplek te komen. De afgelopen dagen lukte dat niet. Al sinds zondag proberen het Nederlands-Australische onderzoeksteam samen met de OVSE het rampgebied te bereiken. Door gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische rebellen moesten ze steeds omkeren.

Gisterochtend liet een woordvoerder van de regering in Kiev weten dat het leger 24-uur lang de wapens stil zouden leggen. Later kwam het bericht dat de onderzoekers samen met de OVSE inderdaad de rampplek konden bereiken. Toch is het gevaar nog niet geweken en zal er nog altijd per dag worden bekeken of er onderzoek kan worden gedaan.

Tweede slachtoffer geïdentificeerd

Vandaag is in Hilversum het tweede slachtoffer van vlucht MH17 geïdentificeerd. Het gaat om een slachtoffer met de Nederlandse nationaliteit, zo maakte het crisisteam van de Rijksoverheid eerder vandaag bekend. Afgelopen weekend werd het eerste slachtoffer geïdentificeerd. Ook toen ging het om een slachtoffer met de Nederlandse nationaliteit.

Een team van meer dan tweehonderd specialisten is druk bezig met de identificatie. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte eerder echter al dat het nog maanden kan duren voordat elk slachtoffer weer een naam heeft.

Lees ook: Ramp MH17 twee weken geleden: de stand van zaken op dit moment.

    • Nando Kasteleijn