Eindelijk zegt de burgemeester ‘sorry’

'Burgemeester Nederveen trad op tv ongelukkig op, vond hij. Hij bood gisteren excuses aan. Een beetje.

Het landgoed Elswoutshoek, waarover de broers Slewe met de gemeente Bloemendaal en burgemeester Nederveen in de clinch liggen.
Het landgoed Elswoutshoek, waarover de broers Slewe met de gemeente Bloemendaal en burgemeester Nederveen in de clinch liggen. Foto Amaury Miller

Wel burgemeester, geen burgervader. Een man die ‘sorry’ maar niet over zijn lippen krijgt. Iemand die niet in staat is geweest onafhankelijk te blijven, en die de eer aan zichzelf zou moeten houden.

Zo typeren raadsleden van de oppositiepartijen van Bloemendaal Ruud Nederveen. De burgemeester moest zich gisteren in een extra vergadering verweren na een uitzending van EenVandaag. Daarin werd hij beschuldigd van intimidatie, oplichting en het monddood maken van lokale media in het villadorp.

Nederveen overleefde een motie op een avond waarop vooral werd gesproken over het conflict rond het monumentale landgoed Elswoutshoek. De eigenaars, de broers Rob en Hans Slewe, hebben al jaren ruzie met het gemeentebestuur over de ontwikkeling ervan. Nederveen kreeg kritiek op zijn aanpak, waarbij hij onder meer toestemming heeft gegeven voor het opnemen van telefoongesprekken tussen de broers en een ambtenaar.

De burgemeester zou ook hebben geprobeerd kranten te beïnvloeden. Een voormalige journalist van Weekblad Kennemerland Zuid vertelde in de uitzending dat een communicatiemedewerker van de gemeente hem had verzocht minder over Elswoutshoek te schrijven. De beschuldigingen van oplichting kwamen van zakenrelaties uit Nederveens verleden als accountant.

De broers Slewe zaten gisteren als toehoorders in de raadszaal. De strijd heeft hun naar eigen zeggen al tonnen gekost, maar ze geven de bouw van een huis op het landgoed niet op. „Hij noemde ons nouveau riches, lachte om taalfouten in e-mails”, zei Hans Slewe. „Hij zei dat ons soort mensen niet op zo’n landgoed hoort.”

Nederveen kwam niet over als een burgemeester in het nauw. De VVD’er betrad de raadszaal ontspannen, met een kushandje. Hij lachte mee bij een grap van de voorzitter. Hij citeerde losjes filosoof Descartes over de vrijheid van meningsuiting. En hij maakte na de vragen van de raad excuses, niet één, maar meerdere keren.

De eerste keer was voor de slechte publiciteit voor de gemeente. „Ik beleef het als een nachtmerrie.” De tweede was voor de Slewes, al zei Nederveen dat hij al excuses heeft gemaakt bij de broers over onder meer de opnames. „Gewoon niet waar”, zeiden de twee hoofdschuddend.

Nederveen zei in de tv-uitzending het beeld te hebben gezien van een afstandelijke en formalistische man, maar kent zichzelf juist als belangstellend en inlevend. Hij zei zich schuldig te voelen, maar bekende weinig schuld.

Maar de tien bezoeken in anderhalf jaar dan die gemeentelijke communicatiemedewerkers aan journalisten brachten? Dat waren bijna allemaal kennismakingen, al vond Nederveen dat de media hun werk niet deden zoals het hoort. En de kwestie-Elswoutshoek? „Ik ben echt onpartijdig.”

De reacties van de raad legden de stekelige politieke verhoudingen in Bloemendaal bloot. Daarbij verloren sommigen uit het oog dat slechts de tv-uitzending op de agenda stond, niet het dossier-Elswoutshoek – met irritaties tot gevolg.

Traditionele coalitiepartner VVD hield zich stil. Een fractielid voegde de voorzitter tijdens een schorsing toe dat hij interruptie van de burgemeester niet zo vaak moest toestaan. Nederveen kreeg ook bescherming van collegepartij GroenLinks. Fractievoorzitter Richard Kruijswijk sprak van „een storm in een glas water”. Hij sloot niet uit dat er „een lastercampagne tegen de burgemeester” wordt gevoerd.

PvdA en Liberaal Bloemendaal spaarden Nederveen niet. Zo achtte PvdA-fractievoorzitter Thera Wolf beïnvloeding van media bewezen. „We worden gezien als bananenrepubliek Bloemendaal, en terecht.” Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal) noemde de opstelling van Nederveen naar journalisten „beneden alle peil” en sprak van een brevet van onvermogen. „De gemeente is beschadigd, ongeacht wat er waar is.”

De twee partijen dienden een motie in om de commissaris van de koning in te schakelen voor de verstoorde verhouding tussen burgemeester en raad. Het voorstel werd met tien stemmen tegen zes verworpen, al stemde coalitiepartner D66 vóór. „We hebben zware woorden gehoord in de uitzending, met grote impact voor Bloemendaal”, zei fractievoorzitter Jerker Westphal. „Het lijkt erop dat de burgemeester onderdeel is geworden van het conflict [Elswoutshoek].”

Dat stelde Nederveen teleur. „Ik vind het jammer dat ik D66 niet heb kunnen overtuigen.” Hij noemde de oppositiepartijen die ook voor de motie stemden niet. „We zijn het gewend”, zei PvdA’er Wolf na de vergadering.

De broers Slewe verlieten de zaal rond middernacht met de toezegging van wat raadsleden dat naar een bevredigende oplossing zal worden gezocht. En dat kan beter met deze burgemeester dan met een nieuwe, zeiden politici die tegen de motie hadden gestemd. Nederveen was opgelucht. Hem staat nog een tweede debat te wachten over zijn functioneren. Vanaf september staat zijn herbenoeming op de agenda.

    • Michiel Dekker