Egeria schort onderhandelingen over verkoop NRC Media op

Egeria, eigenaar van NRC, zet enkele kandidaat-kopers van de krant in de wacht. TMG zou 90 miljoen willen betalen.

Egeria, grootaandeelhouder van NRC Media, heeft de onderhandelingen over de verkoop van de krant met verschillende kandidaat-kopers opgeschort. Zij zouden niet voldoen aan de voorwaarden van de verkoper en de wensen van de organisatie. Om welke voorwaarden het gaat, wil Egeria niet zeggen. Egeria kocht NRC in 2009 voor circa 70 miljoen euro en zette het in maart dit jaar in de verkoop.

Ook het bod van de Stichting Lux & Libertas – die de journalistieke belangen van de krant behartigt – samen met een groep vermogende abonnees, heeft de investeringsmaatschappij afgeslagen.

Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat Telegraaf Media Groep (TMG) de belangrijkste kandidaat is om NRC Media over te nemen. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio zou 90 miljoen euro hebben geboden – ook een bod dat door Egeria zou zijn afgewezen. Volgens het FD zou TMG nu een hoger bod overwegen.

Een woordvoerder van TMG zegt dat het bericht „puur speculatief” is. Ook Peter Visser van Egeria wil het bericht niet bevestigen: „Wij geven daar geen informatie over.” Visser zegt wel dat het verkoopproces niet is stilgelegd en dat er nog gegadigden in de race zijn – „gelukkig wel.”

De omzet van TMG daalde het afgelopen half jaar met 5 procent naar 253,5 miljoen euro, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. TMG kampt met een dalende oplage van de kranten en dalende advertentie-inkomsten en leed in de eerste zes maanden van dit jaar een nipt verlies van 300.000 euro. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van 14,3 miljoen euro.

Ondertussen speelt een juridisch conflict tussen Egeria en de ondernemingsraad van NCR Media. Na het vertrek van aandeelhouder Derk Sauer uit de raad van commissarissen, stapte in juni ook Annelies van der Pauw op. Zij zat in de RvC om de werknemersbelangen te verdedigen, maar ze had het gevoel dat dit zinloos was. De OR benoemde advocaat Jerry Hoff als haar vervanger, maar volgens Egeria heeft de OR niet de bevoegdheid om een commissaris te benoemen. Een kort geding hierover dient op 12 augustus.