Een gay feest dat nodig is

Nederland scoort op de lijst van ‘homovriendelijke’ landen in Europa behoorlijk goed: het bereikte dit jaar de vierde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk, België en Spanje. De Europese tak van ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) bepaalt deze rangorde aan de hand van de stand van wetgeving in de landen. Nederland steeg van acht naar vier, omdat dit jaar wetten tot stand kwamen op het gebied van lesbisch ouderschap en geslachtsverandering.

Tot zover het papier. De praktijk: in Amsterdam zijn vorig jaar meer aangiftes gedaan van geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenderisten dan in 2012: 189 tegen 176. De politie maakte deze week ook bekend dat het aantal meldingen van discriminatie van deze groepen met 10 procent is gestegen: van 488 naar 535. De cijfers vertellen niet alles. Of de aangiftebereidheid is toegenomen, weten we net zo min als hoe vaak slachtoffers juist afzien van aangifte. We weten wel dat gemiddeld zeker zo’n twee mensen per dag in de hoofdstad de dupe worden van gedragingen die tegen hun seksuele geaardheid zijn gericht. Dat zijn er elke dag twee te veel.

Morgen is Amsterdam weer het decor van uitbundige en uitdagende taferelen: de Canal Parade, de jaarlijkse publiekstrekker van de manifestatie Gay Pride, die vorige week zaterdag begon en zondag wordt besloten. Er is ook gepaste aandacht voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Voorafgaand aan de parade varen twee witte boten van het Aidsfonds door de Amsterdamse grachten, een herinnering aan de wetenschappers die met het vliegtuig onderweg waren naar een aidsconferentie in Melbourne.

In de bonte optocht van tachtig boten, een kwartier later, varen politieke partijen mee (D66, GroenLinks, PvdA, VVD), het ministerie van Defensie, de politie, De Nederlandsche Bank, grote en kleine bedrijven. En ook, voor het eerst, een Joodse boot en een Marokkaanse boot. Dat zal niet door iedereen worden toegejuicht in kringen van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap, waar het woord ‘homo’ nog al te vaak als scheldwoord wordt misbruikt.

Dat is maar een van de redenen waarom Gay Pride een noodzakelijk evenement is. De manifestatie koos dit jaar listen als thema. Het is inderdaad te hopen dat er wordt geluisterd. Bijvoorbeeld door de Russen met hun wet die tegen homopropaganda is gericht en waartegen voorafgaand aan de Olympische Winterspelen veel werd geageerd. Daar wordt nog weinig van vernomen, maar die wet is in Rusland niet geschrapt. Bij de kanalenparade gaat het morgen om luisteren én kijken: naar mensen die iets te vieren hebben, omdat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en daarvoor uitkomen.