Directeur Rijksmuseum: Amsterdam wordt te vies en te vol door toeristen

Amsterdam kan de toenemende stroom toeristen en dagjesmensen niet meer verwerken. Dat schrijft de hoofddirecteur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, vanochtend in nrc.next: “Amsterdam wordt vies, vuig en te vol”, aldus Pijbes.

Koninginnedag in 2011 op het Museumplein in Amsterdam.
Koninginnedag in 2011 op het Museumplein in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte

Amsterdam kan de toenemende stroom toeristen en dagjesmensen niet meer verwerken. Dit schrijft de hoofddirecteur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, vanochtend in nrc.next (€): “Amsterdam wordt vies, vuig en te vol”, aldus Pijbes.

Pijbes roept daarom het stadsbestuur op om de hoofdstad snel weer ‘loveable’ voor bezoekers en ‘liveable’ voor bewoners te maken. De charme van Amsterdam is volgens hem ‘verbleekt’.

‘Tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam’

Door de heropening van onder meer het Rijksmuseum ervaart de stad volgens Pijbes dit jaar voor het eerst in volle omvang wat het betekent om een ‘attractieve stad te zijn voor bezoekers uit binnen- en buitenland’. Maar, zo waarschuwt hij, het is zaak om de aanzwellende bezoekersstroom op passende wijze op te vangen. De eerste aanzetten daarvoor zijn inmiddels gedaan, maar ze gaan volgens de museumdirecteur lang niet ver genoeg”

“Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat de grenzen van de groei van de afgelopen jaren zijn bereikt: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen. Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Het is tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam.”

‘Levensgevaarlijke en illegale shortstay-kamerverhuur’

Hij doet daarvoor een paar suggesties. Zo moeten de in april aangekondigde maatregelen tegen de ‘smerige’ gevolgen van de ambulante straathandel en het daarmee samenhangende zwerfvuil ‘eindelijk worden uitgevoerd’. Ook moet er een plan van aanpak komen tegen de ‘levensgevaarlijke’ en illegale shortstay-kamerverhuur.

Verder functioneren de taxi’s volgens Pijbes nog lang niet naar behoren en moet nagedacht worden over de meest vervuilende vorm van toerisme: de cruisevaart. Ook bepleit de museumdirecteur dat er ‘nu eindelijk’ voldoende fietsenstallingen gebouwd moeten worden en dat er een eind moet komen aan de ‘middeleeuwse manier’ van huisvuil aanbieden in de binnenstad en rondom het Museumplein.

‘Eerst ik dan de stad’

Pijbes besluit zijn betoog met de onderstreping dat Amsterdam een fantastische stad is en een visitekaartje voor Nederland, maar dat volgens hem de tijd dringt om gasten van uit de hele wereld fatsoenlijk op te vangen:

“Lange tijd gold het hatsjikidee van de Amsterdamse tofheid als charmant en vrijgevochten. Die charme is allang verbleekt. ‘I Amsterdam’ is ontaard in ‘eerst ik en dan de stad’.”