Dekmantel Festival: deze artiesten mag je niet missen

Screenshot promofilmpje

Get out your glowsticks! De Gay Pride staat voor de deur. Maar het is ook het weekend van de driedaagse voor elektronische muziek in het Amsterdamse Bos. Dekmantel Festival begint vandaag en duurt nog tot zondag 3 augustus. Verspreid over drie dagen staan er bijna honderd artiesten verdeeld over podia verscholen tussen het riet en de plas.

Vorig jaar werd het festival meteen na de eerste editie door niemand minder dan het toonaangevende muziekblog Resident Advisor al uitgeroepen tot het beste festival van augustus wereldwijd.

Er zijn alleen nog dagkaarten voor vandaag te krijgen (42 euro). Ga vandaag dus vooral kijken en luisteren naar:

3 Chairs

Supergroep van Rick Wilhite, Theo Parrish, Marcellus Pittman en Moodymann. Deze houseveteranen geven een optreden in huiskamerstijl en brengen ieder hun eigen favorieten platen naar de tafel. Van jazz, tot klassiek tot oude house en soul.

Moodymann

Deephouse producer uit Detroit, maakte afgelopen jaar een album dat het geluid van de onderwereld uit de motor city, zomerse funk en een jazzy groove verenigt. Het is soepel en suave, net als de man zelf. Zijn zelf getitelde laatste plaat werd bijna overal, ook door muziekrecensent Saul van Stapele in NRC Handelsblad, met de hoogste waardering beoordeeld.

DJ Harvey

Nog een oude gangster op het podium: DJ Harvey. Kenners en liefhebbers omschrijven zijn muziek wel als ‘MDMA op de dansvloer’. Zelf lijkt de paradijsvogel, als tiener ooit begonnen in een rockband, iets bescheidener. Dj’s zijn leuk om naar te luisteren, maar saai om naar te kijken, bekende hij deze week aan de New York Times. Harvey lost dat op als volgt:

“Als ik wordt geboekt als dj, zit ik in de rol van entertainer. Dan kleed ik me daar ook naar. Ik kies bijvoorbeeld een t-shirt met hysterische grafische print van Vivienne Westwood. Of een cape. Of een gele speedo met een gevoerde zilveren hoofdband, gejat van John Travolta uit Stayin’ Alive.”

Als dj draait hij obscure vergeten oude rock, platen met een rafelrandje, oude disco, zwoele house of wereldmuziek:

Nicolas Jaar

De tovenaarsleerling tegen 100 BPM, is zoon van de Chileense kunstenaar Alfredo Jaar en een Amerikaanse prima ballerina. Met zo’n achtergrond kon het niet anders dan dat hij al met de beugel in de mond begon muziek te maken. Eerst jazzy remixes van Nina Simone en downtempo slaapkamer house geïnspireerd door het werk van minimalproducer Ricardo Villalobos en de afrobeat van Fela Kuti. In het kielzog van promotors en dj’s Wolf + Lamb werd hij the new kid on the block in de undergroud van Brooklyn, New York.

De clubs is hij inmiddels ontgroeid. Met begenadigd gitarist Dave Harrington, die hij kent uit zijn studietijd aan het prestigieuze Brown, tourt hij inmiddels alle grote festivals langs als indieband Dark Side. Op Dekmantel staat de New Yorker solo, hij doet vrijdag een live set vol zomerse, down tempo house met een jazzy feel.

Martyn

The Air Between Words (Ninja Tune), zo heet het laatste vrije, funky en steengoede housealbum van Nederlander turned Amerikaan, skater turned producer, dubstep man turned houseproducer ofwel: Martyn. De Nederlander, die sinds een paar jaar in Washington woont, doet vrijdag een live set van zijn laatste album. Martyn wil het dubstepjasje afschudden en maakt tegenwoordig meer experimentele funky house dan de fusie tussen breakbeat, house en techno waar zijn eerdere album Ghost People (2011) mee is gevuld – overigens ook een hele fijne plaat. Zijn nieuwe album is losser, meer down tempo, vrij, funky en gewoonweg heel aangenaam om te luisteren.

Young Marco

Zwart lijkt niet te bestaan in het gevoelsleven van Young Marco. Video Days, is een aanzwellende happy go lucky trip en zette de Amsterdammer op de kaart als getalenteerd producer in 2012. Nu is zijn debuutalbum Biology uit vol lichtvoetige disco dat de juiste dosis trip, subtiliteit en discopop verenigt. En al jubelende kritieken op Resident Advisor en DJ Broadcast ontving. Young Marco toert de wereld rond en maakt zondag een stop in het bos voor de openingsset op het bospodium The Woods.

Dj Koze

En in de categorie zomermuziek is er naast de zwoele house van DJ Harvey, en lichtvoetige disco van Young Marco ook nog de psychedelische elektropop van Dj Koze. Zijn album Amygdala – de klier die grote invloed heeft op je hormoonhuishouding – verscheen in 2013 op zijn eigen Pampa-label en was een van de beste dat jaar. De openingstrack ‘Track ID? Anyone’ begint met het klappen van een pil. Daarna is het een grote muzikale trip, met stevige kicks, krakelende trompetjes, sitargetokkel, housy melodielijnen, vocals, af en toe wat strijkersarrangementen of steeldrums die dan toch weer landen op een stevige beat. Een van de meeste eclectische vormen van house of, zo je wil, elektropop.

Antal

Antal is een van de best bewaarde geheimen uit de underground van Amsterdam. De oprichter van het Rush Hour label gaat minimaal twee keer per jaar op ‘platenreis’ naar Zuid-Amerika of Afrika en verwerkt in zijn set heel kundig het resultaat van 20 jaar ‘diggen’ naar obscure juweeltjes. Vrijdag doet hij een set met rockster-houseproducer en wildebeest San Proper.

Plaid

Bospauze! Plaid is een duo dat dromerige post dubstep, bijna ambient, met veel bas, zondag te zien in ‘The Woods’. Om even bij te komen in het bos.

Caribou

Dan Snaith, beter bekend als Caribou en als bedenker van het zomerhitje Can’t Do Without You’ van het moment, maar ook onder de naam Daphni, sluit zaterdag in die hoedanigheid af met een dj-set op het hoofdpodium. Liefhebbers kennen hem van het ietwat hysterische 8bits: YeYe - SEGA meets tropical party – van het album Jiaolong uit 2012. Verwacht futuristische samples in een opzwepend tempo.

Bekijk het volledige programma van Dekmantel Festival 2014 (PDF) .