‘De Correspondent’ maakt kaart met mooiste boekhandels van Nederland en Vlaanderen

Een overzicht van de mooiste boekhandels van Nederland en Vlaanderen? Nee, dat bestond nog niet. De Correspondent is zo’n overzicht aan het bouwen. Facebooktips worden door uitgever Ernst-Jan Pfauth in een kaart gezet. Pfauth kwam er na een Facebookoproep achter dat een dergelijke kaart voor Nederland en Vlaanderen nog niet bestond. ‘Zullen we die eens

Een overzicht van de mooiste boekhandels van Nederland en Vlaanderen? Nee, dat bestond nog niet. De Correspondent is zo’n overzicht aan het bouwen. Facebooktips worden door uitgever Ernst-Jan Pfauth in een kaart gezet.

Pfauth kwam er na een Facebookoproep achter dat een dergelijke kaart voor Nederland en Vlaanderen nog niet bestond. ‘Zullen we die eens maken?’, schreef hij op Facebook. Aan zijn volgers vroeg hij hun favoriete boekhandel onder de Facebookpost te delen. Tot op heden kreeg het bericht 74 reacties. De kaart in aanbouw is hier te zien. Inmiddels is er zelfs een domeinnaam voor de kaart aangevraagd.

Boekhandelsoverzichten bestonden al. De Amsterdam Bijlage van NRC Handelsblad gaf in februari van dit jaar nog een overzicht van de 22 beste boekhandels van Amsterdam. In april gaf boekplatform Mustreads een overzicht van de 10 mooiste boekhandels van Nederland. Beide overzichten ontbeerden een kaart.

The Los Angeles Times biedt al langer een vergelijkbare ‘literaire landkaart’ aan. De kaart van de Amerikaanse krant beperkt zich echter tot de stad Los Angeles.

Wat de kaart van The Los Angeles Times voorheeft op de kaart van De Correspondent: het biedt naast een overzicht van lokale boekhandels ook literaire locaties aan. Zo wordt bij de San Gabriel Valley een fragment aangeboden uit The Crying of Lot 49, een roman uit 1966 van cultschrijver Thomas Pynchon. In het fragment wordt de vallei beschreven.

    • Roderick Nieuwenhuis