Constitutioneel Hof Oeganda verklaart anti-homowet ongeldig

Foto EPA / Dai Kurokawa
Foto EPA / Dai Kurokawa Gemaskerde mannen protesteren in Kenia bij de Ugandan High Commission in Nairobi.

Het Constitutionele Hof in Oeganda heeft de anti-homowet die eerder dit jaar werd ingevoerd ongeldig verklaard, schrijft persbureau AP. Volgens het Hof is de wetgeving illegaal aangenomen en daarmee onwettig. De voorzitter van het parlement had de wet helemaal niet in stemming mogen brengen, aldus de rechters.

In februari van dit jaar werd de anti-homowetgeving door het parlement aangenomen en ondertekend door de president van het Afrikaanse land. Onder de nieuwe wetgeving riskeren homoseksuelen die voor het eerst veroordeeld worden veertien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf is levenslang. Het Oegandese parlement wilde aanvankelijk dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan, maar dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda.

Verontwaardiging

Toen de wet in Oeganda werd aangenomen ontstond er wereldwijd verontwaardiging. Zo vroeg minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de Oegandese ambassadeur om uitleg. Ook de Nederlandse ambassade in Oeganda uitte zorgen.