Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

Burgemeester Bloemendaal mag blijven

Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal tijdens een extra raadsvergadering in de raadzaal in Bennebroek gisteravond.
Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal tijdens een extra raadsvergadering in de raadzaal in Bennebroek gisteravond. Foto ANP / Remko de Waal

Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal mag blijven, meldt de NOS. Een motie waarin de gemeenteraad het vertrouwen in hem opzegde werd tien tegen zes stemmen niet aangenomen.

De burgemeester kwam onder vuur te liggen na een uitzending van EenVandaag, waarin hij werd beschuldigd van intimidatie en het onder druk zetten van de lokale pers. De gemeente zou geprobeerd hebben negatieve publiciteit in een lokale krant tegen te houden door persvoorlichters naar de redactie te sturen.

Volgens Nederveen zijn er in totaal tien gesprekken met journalisten geweest, maar werd er geen druk uitgeoefend. De gesprekken zouden zijn gegaan over hoor en wederhoor, en waren bedoeld om de relatie te verbeteren.

Nederveen: het overkomt me

Nederveen maakte tijdens de vergadering excuses voor de slechte publiciteit die Bloemendaal de afgelopen dagen kreeg. Niettemin zegden vier partijen het vertrouwen in hem op, maar die motie haalde het dus niet.

De burgemeester gaat nu naar de Commissaris van de Koning om die op de hoogte te brengen. Op Radio 1 vanmorgen zei Nederveen wel dat hij en de gemeente Bloemendaal schade had opgelopen. “Tegelijkertijd ervaar ik het ook als iets wat me overkomt”, zo zei hij.