Eigenaar Twin Towers klaagt vliegmaatschappijen aan om 9/11

United Airlines vlucht 175, vlak voor de inslag in de zuidtoren van het World Trade Center op 11 september 2001. Foto Sean Adair / Reuters

De luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines worden aangeklaagd door de eigenaar van de in 2001 verwoeste Twin Towers in New York. Deze heeft hiervoor toestemming gekregen, zo blijkt volgens de Chicago Tribune uit documenten van de rechtbank in New York.

De vliegmaatschappijen hebben volgens World Trade Center Properties LLC (WTP) nagelaten zorgvuldige controles uit te voeren op het vliegveld waar de plegers van de aanslagen van 11 september 2001 opstapten, zo staat namens WTP in de documenten:

“Als de maatschappijen niet zo nalatig waren geweest, hadden de terroristen nooit aan boord van de toestellen kunnen komen, kapen en de WTC-torens in kunnen vliegen.”

Op 11 september 2001 boorden twee door terroristen gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers, onderdeel van het World Trade Center (WTC) in New York. Die doorstonden de explosies niet en zegen ineen. In totaal kostten de terreuraanslagen - in Washington werd een vliegtuig in het Pentagon gevlogen, in Pennsylvania stortte een toestel neer - aan zo’n drieduizend mensen het leven.

De maximale som die WTP kan opstrijken bedraagt volgens de rechtbank 2,8 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat bedrag zou dan bedoeld zijn voor ‘vervanging van de torens”. De aangeklaagde partijen zijn tegenstanders van de rechtszaak, omdat WTP inmiddels voldoende financiële vergoedingen zou hebben ontvangen van verzekeringsmaatschappijen.

De rechter is er echter nog niet van overtuigd dat alle kosten ook daadwerkelijk gedekt zijn. Nog niet bekend is wanneer de zaak voor de rechter komt.

    • Annemarie Coevert