Barbershop on a roll

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We waren maar een dagje in Philadelphia. We zagen de Liberty Bell en een replica van de Declaration of Independence, die evengoed achter dikke glazen platen lag. We lunchten bij een fantastisch Maleisisch restaurant in het Chinatown van Philly. Dat was ons aangeraden. Niet zonder reden. We waren zeer content dat we deze raad hadden opgevolgd. Maar ik kon de city of brotherly love natuurlijk niet verlaten zonder tenminste één Philadelphia cheesesteak te eten. Op het vliegveld dan maar.

Ik had nog nooit een cheesesteak gegeten, maar toch voelde het enorm vertrouwd. De doorbakken, gekruide vleessliertjes, goedkope gesmolten kaas, warme sla, slappe patat… Opeens had ik het. Ik zat gewoon een broodje kapsalon te eten!

Oorspronkelijk hoort er helemaal geen friet bij. En als er sla en tomaat op zit, heet het eigenlijk een cheesesteak hoagie. Een originele Philly cheesesteak komt met uitjes en paprika. Volgens de Oxford companion to American food and drink is die originele cheesesteak in de jaren dertig ontwikkeld in Philadelphia door de hotdogverkoper Pat Oliver, die eens iets anders wilde. Hij bakte dungesneden vlees met ui en paprika en deed het op een broodje. Een bevriende taxichauffeur proefde het en raadde Oliver aan die hotdogs onmiddellijk te vergeten. In de jaren veertig zou hij er de gesmolten kaas bij bedacht hebben.

Zo is het gegaan. Een beetje hetzelfde als bij die Turkse shoarmaboer in Rotterdam, die een jaar of tien geleden ook eens iets anders wilde proberen.

    • Joël Broekaert