Argentinië is failliet. Alwéér

Argentinië is bankroet. De rechter bepaalde deze week dat het twee hedgefondsen moet terugbetalen.

None

Argentinië is technisch bankroet. In een langlopend conflict tussen de Argentijnse regering en twee Amerikaanse hedgefondsen onderhandelden de partijen woensdag in New York voor een laatste maal over de aflossing van een schuld. Zonder resultaat. Voor de tweede keer in dertien jaar blijft Argentinië in gebreke bij het betalen van zijn schuld.

Dat bevestigden de Amerikaanse onderhandelaar Daniel Pollack en de Argentijnse minister van Economie Axel Kicillof woensdagavond. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakte het faillissement officieel. Mogelijk wordt het bankroet binnen een paar dagen ongedaan gemaakt. Dat wordt de komende dagen duidelijk.

1 Waarom gaat Argentinië failliet?

Een land gaat (net zoals een bedrijf) failliet wanneer het zijn schulden niet kan betalen. Dat gebeurde bij Argentinië al eerder – zeven keer sinds het land onafhankelijk is. De laatste keer was in 2001. Toen kon het honderd miljoen dollar aan buitenlandse schulden niet inlossen en ging Argentinië gedwongen bankroet.

Deze keer is het anders. Argentinië heeft wel geld om zijn lopende schulden af te lossen, maar niet genoeg om alle schulden te voldoen die het nog moet aflossen sinds de crisis in 2001. Na dat faillissement kwam het land in 2005 met 93 procent van haar schuldeisers overeen dat het maar 30 procent van hun vorderingen zou aflossen. Zeven procent van de schuldeisers lag dwars, waaronder de twee Amerikaanse hedgefondsen.

Zij gingen niet akkoord. Ze stapten naar de rechter en wonnen. Een Amerikaanse rechter besliste deze week dat Argentinië de fondsen volledig moet terugbetalen – een bedrag van anderhalf miljard dollar – en dat deze hedgefondsen voorrang hebben op de terugbetaling van de andere schuldeisers.

Er brak een lange en complexe juridische strijd uit en Argentinië weigerde de hedgefondsen – door de president steevast aangeduid als ‘aasgierfondsen’ – te betalen. Gisteren verliep de deadline, maar de partijen kwamen er niet uit. Argentinië voldeed niet aan zijn jaarlijkse schuldaflossing en ging daardoor failliet.

2 Wat betekent het voor het land?

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn. Al sinds 2001 heeft Argentinië geen toegang meer tot de internationale kapitaalmarkten, want niemand wil geld lenen aan een land dat zijn schulden niet afbetaalt. Op dat gebied verandert er nu weinig. Wel zal de inflatie, die volgens sommige economen nu rond de 40 procent ligt, stijgen. De import wordt duurder, mogelijk daalt de werkgelegenheid in het land. „Een bankroet is niet slechts een technische conditie, maar een echte en pijnlijke gebeurtenis die echte mensen pijn doet”, zei Daniel Pollack, de Amerikaan die bemiddelde tussen de Argentijnse regering en de hedgefondsen. „De volle consequenties zijn niet voorspelbaar”, voegde hij toe, „maar ze zijn zeker niet positief.”

3 Wat merk je ervan als Argentijn?

Toen Argentinië in 2001 failliet ging, verloren Argentijnse burgers en bedrijven veel geld. Dat is nu niet zo, het bankroet heeft geen direct effect op de bankrekeningen van bedrijven of individuen. Maar Argentijnen zullen de gevolgen wel gaan merken. Door een economische recessie stegen de prijzen van levensmiddelen de afgelopen maanden al flink en de verwachting is dat die prijsstijging toeneemt. Gisteren bleef het rustig in de hoofdstad Buenos Aires. Veel Argentijnen zijn murw door het zoveelste economische debacle in hun land.

4 Wat gaat Argentinië nu doen?

De Argentijnse regering is woedend en geeft de Amerikaanse bemiddelaar Pollack de schuld van het faillissement. De kabinetschef Jorge Capitanich zei gisteren dat hij de kwestie wil voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De Argentijnse president Christina Kirchner hield lange tijd stug vol dat Argentinië niet failliet kan gaan. Het land had vorige maand immers nog 539 miljoen dollar overgemaakt naar een aparte rekening als jaarlijkse afbetaling aan de overige schuldeisers. Maar dat bedrag is door de Amerikaanse rechter bevroren, omdat het ‘onwettig’ zou zijn. Volgens de rechter hebben de hedgefondsen voorrang.

Toch is er mogelijk een oplossing. Een groep private Argentijnse banken heeft gezegd de schulden van de hedgefondsen te willen opkopen om zo het bankroet ongedaan te maken. De details en haalbaarheid van dat plan worden in de komende dagen bekendgemaakt.

    • Floor Boon