A’dam en Den Haag alert bij Gaza-demonstraties

Demonstranten in Den Haag en Amsterdam die vanavond en zondag de straat op gaan, mogen geen gezichtsbedekkende kleding dragen en niet met ISIS-vlaggen lopen. Dat hebben de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie in Den Haag bekendgemaakt.

Het gaat om een demonstratie, zondag in Amsterdam, tegen de Gaza-oorlog en een bijeenkomst tegen politiegeweld, vanavond in de Schilderswijk in Den Haag – waarvan de gemeente vermoedt dat er ook Gaza-demonstranten bij zijn.

De politie Amsterdam zal er tijdens de Gaza-demonstratie „scherp op toezien dat de demonstranten geen discriminerende of antisemitische uitingen doen, in woord, beeld of gebaar”. Bovendien mogen journalisten niet gehinderd worden in hun werk.

In Den Haag heeft het Openbaar Ministerie laten weten vanavond extra tolken in te schakelen. Verder rijdt een videowagen mee en is een officier van justitie beschikbaar die direct kan beoordelen of er strafbare uitingen worden gedaan. In dat geval kan de politie direct mensen oppakken.

Dat gebeurde vorige week donderdag niet, toen demonstranten in de Haagse Schilderswijk antisemitische uitspraken deden. Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er alsnog twee mannen zijn opgepakt. Die worden verdacht van groepsbelediging en aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras.