Net gemist, 2/8

Dit zijn de terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend:

LEZEN
Wat Behind the Scenes in Putin’s Court
Tijd 13 minuten

Hij heeft zangles en houdt van dieren die niet bang voor hem zijn (want die mensen zijn er niet). Dit is Vladimir Poetin, de kant die je nog niet van hem kende. Drie jaar lang sprak Ben Judah mensen die dicht bij de Russische president staan (of stonden). Hij schreef er een boek over. Een samenvatting daarvan is nu gepubliceerd op de website van magazine Newsweek en geeft een bijna bizar inkijkje in het leven van de man die niemand echt lijkt te begrijpen. O ja, en hij heeft ook een hekel aan Moskou.

KIJKEN
Wat Wolf Blitzer goes inside a Hamas tunnel
Tijd 2,5 minuut

De tunnelaanvallen van Hamas hebben de collectieve psyche van de Israëliërs opgeschud, schreef The New York Times deze week. Door Israëliërs worden continu, van cafés tot speeltuinen tot aan sociale media, horrorscenario’s uitgewisseld: wat als er opeens bewapende mannen vanonder een kinderdagverblijf boven de grond komen? Of in een eetzaal? En dan willekeurig mensen doden? CNN-journalist Wolf Blitzer kreeg een rondleiding door de tunnels en maakte een reportage.

LEZEN
Wat Auto Correct
Tijd 18 minuten

Mensen zijn slechte chauffeurs. Ze letten niet op, bellen, niesen en ze raken vermoeid. En toch mag nagenoeg iedereen met 130 kilometer per uur over het asfalt scheuren. Maar hoelang nog? De tijd van zelfrijdende auto’s staat op het punt van aanbreken. Over hoe dichtbij we precies zijn en hoe die tijd eruit gaat zien, maakte The New Yorker een prachtig artikel.

KIJKEN
Wat Voor de Leeuwen
Tijd 25 minuten

De jonge, blonde Groninger Elmen begint onbevangen aan een ‘stage’ bij een koffieboer in Peru. Thuis werkt hij ook op het land, maar dit is toch een tikkie zwaarder. „Hadden ze niet even een ezeltje kunnen regelen”, is zijn droge commentaar na een paar uur lopen met een zware zak koffiebonen. Hij zet door. Beloning: een douche met een emmer koud water.

    • Thomas Rueb