18 tekens uit je hoofd leren. Succes!

, dat je vanaf vandaag móét gebruiken. Maar waarom ook alweer?

Het is voorbij. Je oude, makkelijke rekeningnummer ziet er voorgoed anders uit. Vanaf vandaag moet heel Nederland – consument én bedrijf – overgestapt zijn op het IBAN-systeem.

1 Waarom verandert mijn rekeningnummer?

Met de invoering van het International Bank Account Number (IBAN) is iedere bankrekening in Europa even lang en op dezelfde manier opgebouwd. Een IBAN bestaat uit 18 cijfers en letters, een hoop om te onthouden. Voor het oude rekeningnummer staat voortaan een landcode (NL), een controlecijfer en een bankencode (bijvoorbeeld INGB) en het oude rekeningnummer wordt met nullen aangevuld tot 10. De invoering van IBAN is onderdeel van het streven naar één betalingssysteem in Europa (SEPA).

2 Waarom nu?

Eigenlijk moest de overstap al een half jaar geleden zijn afgerond, maar het Europees Parlement besloot die toen uit te stellen. Veel bedrijven waren nog niet klaar voor de omschakeling naar IBAN. Zo’n 20.000 van de in totaal 1,2 miljoen bedrijven in Nederland zijn dat na vandaag nog steeds niet, denkt De Nederlandse Bank (DNB). Deze bedrijven lopen het gevaar dat betaalopdrachten worden geweigerd. Dan kan het volgens DNB gebeuren dat rekeningen niet meer automatisch worden betaald of dat er geen geld meer kan worden geïncasseerd bij klanten. Als het misgaat, moet iedere incasso handmatig worden gecorrigeerd door ondernemers.

3 Waarom zijn nog niet alle bedrijven overgestapt?

Dat komt mogelijk omdat er aan het overstappen kosten zijn verbonden. Software moet worden aangepast of vernieuwd, net als de administratie en zaken als briefpapier. Daarnaast was IBAN tot vandaag alleen nodig voor transacties van en naar het buitenland. De meeste ondernemers opereren volgens DNB niet internationaal.

4 Wat verandert er voor consumenten?

Weinig, benadrukken de banken. Als consumenten geld willen overmaken, moeten zij voortaan zelf een IBAN invullen. Op internet werden oude rekeningnummers tot vandaag automatisch in het IBAN veranderd, maar daar is nu een einde aan gekomen.

    • Stefanie Amirkhan