Zomers weer, goed macro-economisch nieuws

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het weer zegt niks terug en dus is het een makkelijke zondebok. Slechte kwartaalcijfers? Tegenvallende omzet? Wegblijvende klanten? Economische malaise? Het was ook zo koud. En al die sneeuw.

We hebben niet geteld hoe vaak toplieden, economen en politici het barre winterweer de afgelopen maanden de schuld hebben gegeven. Wel staat vast dat de winter voorbij is – en daarmee ook de zorg over de zwakke groei van de Amerikaanse economie.

Het bruto binnenlands product is tussen april en juli van dit jaar met 4 procent gestegen. Nog geen boom, maar wel welkom nieuws. Bovendien was het slechte eerste kwartaal minder slecht dan eerst werd gevreesd. Het bbp kromp toen niet met bijna 3 procent, maar met 2,1 procent. Zoals FiveThirtyEight.com schrijft: “De economie is terug na de winterse inzinking.” Kanttekening: eerst nóg een paar kwartalen van stevige groei voordat dit een ‘oprechte versnelling’ is, niet een ‘eenmalige rebound’.

Wikipedia verwelkomt Bitcoin

Wikipedia heeft geld nodig. Geld in dertien mogelijke muntsoorten. Of in Bitcoin.

De Wikimedia Foundation heeft woensdag bekendgemaakt dat de digitale munteenheid welkom is als betaalmiddel. De stichting achter de online-encyclopedie Wikipedia zet de Bitcoin gewoon om in Amerikaanse dollars, zegt een woordvoerster. “Doneren moet zo eenvoudig mogelijk zijn.” Daarom zijn er al elf andere betaalmethoden, zoals creditcard, PayPal, rechtstreeks van de bankrekening, Amazon Payments, cheque, aandelen, noem maar op.

Wikipedia is ook in het nieuws vanwege ‘aanhoudend ontwrichtende editing’ vanaf IP-adressen in het Washingtonse Congres. Volksvertegenwoordigers of hun assistenten hebben zitten klooien met lemma’s; iets dat iedereen met een internetverbinding mag doen.

En dan is er ook nog de Australische censuur op Wikipedia. Dan liever de verregaande vrijheid van meningsuiting in de VS, zoals Reason opmerkt.

Bellen is bijzaak

Twee keer interessant nieuws rond Sprint, een van de grote mobiele aanbieders in de VS. Ten eerste opvallend goede kwartaalcijfers, de beste in jaren. En dan een unicum in de hyper-competitieve markt van mobiele aanbieders: Sprint biedt voor een goedkoop abonnement aan om uitsluitend verbinding te maken met Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest.

De 23 miljoen dollar netto-opbrengst die Sprint maakte, was de eerste kwartaalwinst in zes jaar. De omzet daalde slechts heel licht, een betere prestatie dan analisten verwachtten. Dat het bedrijf toch honderdduizenden klanten per jaar blijft verliezen, is niet zo gek. De kwaliteit van het netwerk blijft ver achter bij concurrenten als AT&T en Verizon.

Met dochter Virgin Mobiel zet Sprint in op de toekomst van mobiel. Voor twaalf dollar per maand (krap negen euro) kan de klant bij Wal-Mart kiezen voor ongebeperkte toegang tot Facebook of een van de andere grote sociale netwerken. Een paar belminuten zitten er ook bij, maar da’s volgens Ken Wisnefski symboliek. “Praten is secundair”, zegt de oprichter van online marketingbedrijf WebiMax. “Wie praat er nog aan de telefoon?”

    • Diederik van Hoogstraten