Waarom Shell het onverwacht toch nog moeilijk gaat krijgen

Foto HH

Update 8.30 uur: Winst voor Shell

Goede cijfers voor Shell: de winst van het bedrijf steeg in het tweede kwartaal behoorlijk. Het bedrijf produceerde meer en verkocht dat tegen hogere prijzen. Zo werd de winst afgelopen kwartaal 5,3 miljard dollar (4 miljard euro) tegenover 1,7 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dat oversteeg ruim de verwachtingen van analisten. De omzet van Shell daalde ruim een procent tot 111 miljard dollar.

Beleggers hebben het volste vertrouwen in het beleid van Shell-topman Ben van Beurden. Tussen het moment dat de Nederlander vorig jaar juli werd aangewezen om de Zwitser Peter Voser op te volgen aan de top van het concern en nu, is het aandeel in de oliemaatschappij met 25 procent gestegen. Eerst voorzichtig, maar vanaf zijn feitelijk aantreden - in januari van dit jaar - gaat de curve stijl omhoog. Vanochtend komen de nieuwe halfjaarcijfers.

De ‘methode Van Beurden’ werkt dus…

De winstwaarschuwing die begin dit jaar moest worden afgegeven, is alweer vergeten. Beleggers zien dat Van Beurden de daad bij het woord voegt. Bij zijn aantreden had hij gewaarschuwd dat niet renderende bedrijfsonderdelen zouden worden afgestoten.

Dat gebeurt inmiddels in hoog tempo. In verschillende landen zijn raffinaderijen verkocht, in Australië is een belang in het olie- en gasconcern Woodside afgebouwd, en in de Verenigde Staten heeft Shell schaliegasvelden verkocht. De ‘methode Van Beurden’ werkt, concluderen beleggers.

…maar Rusland is een probleem…

De successen van Van Beurden worden echter overschaduwd door de wereldpolitiek. Op de dag dat Shell met halfjaarcijfers komt, zullen ook de details bekend worden van de sancties die Europa, vanwege de situatie in Oekraïne, treft tegen Rusland.

En aangezien een deel van die sancties gericht is op energiebedrijven, is het zeer waarschijnlijk dat Shell op de een of andere manier zal worden geraakt. De Nederlands-Britse energiegigant heeft immers miljardenbelangen in Rusland en werkt nauw samen met de grote Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft.

Begin dit jaar kondigde Van Beurden aan – tijdens een omstreden bezoek aan Poetin – dat Shell van plan was zijn activiteiten in Rusland uit te breiden. In afwachting van nadere details over de sancties zegt het bedrijf nu:

“We bekijken momenteel de gereviseerde sanctielijst om mogelijke gevolgen voor onze business in kaart te brengen. Het is te vroeg om te zeggen hoe de sancties ons zullen beïnvloeden. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen sancties en gerelateerde maatregelen respecteren.”

…en Oekraïne trouwens ook

In Oekraïne zelf ondervindt Shell al directe gevolgen van de oorlog die daar is losgebarsten tussen pro-Russische opstandelingen en het Oekraïense leger. Begin vorig jaar sloot Shell een contract van een paar honderd miljoen euro met de toenmalige Oekraïense regering om naar schaliegas te mogen boren in een gebied tussen Charkov en Donetsk. Maar sinds juni zijn de booractiviteiten daar opgeschort omdat de veiligheid ter plekke niet langer kon worden gegarandeerd. Het veld Joezivska-veld waar Shell zijn hoop op gericht had, ligt middenin het oorlogsgebied.

    • Renée Postma