VS en VN: staakt-het-vuren van 72 uur tussen Israël en Hamas

Een Israëlische soldaat loopt langs een tank bij de grens van Israël met de Gazastrook.
Een Israëlische soldaat loopt langs een tank bij de grens van Israël met de Gazastrook. Foto AFP/ Gil Cohen-Magen

Israël en Hamas zijn opnieuw een humanitair staakt-het-vuren overeengekomen, nu van 72 uur. Dat hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon bekendgemaakt.

Update 07.00: het 72-uur durende bestand is ingegaan. Kort voor het bestand waren er nog zware gevechten waarbij 17 Palestijnen omkwamen tijdens een raketaanval in Khan Younis. Tien daarvan waren van dezelfde familie.

Het bestand zal vanochtend ingaan en kan gedurende de drie dagen verlengd worden. De troepen blijven waar ze nu zijn, dus de Israëlische strijdkrachten in Gaza trekken zich niet terug.

Het staakt-het-vuren zal worden gebruikt om humanitaire hulp aan inwoners van Gaza te geven en andere zaken die van levensbelang zijn te regelen, zoals het begraven van de doden, het verzorgen van de gewonden en het aanvullen van de voedselvoorraden. De VS en de VN roepen de partijen in het conflict op om terughoudend te handelen totdat het bestand ingaat.

Onderhandelingen Egypte

Delegaties namens Israël en de Palestijnen zullen onmiddellijk naar de Egyptische hoofdstad Kairo afreizen waar ze op uitnodiging van Egypte met de regering zullen onderhandelen over een houdbaar staakt-het-vuren.

De afgelopen dagen heeft de internationale gemeenschap sterk aangedrongen op een nieuw bestand. Er is al eerder een humanitair staakt-het-vuren geweest de afgelopen weken, maar nog geen van deze duur.

Dodental blijft oplopen

Het dodental van de nieuwe Gaza-oorlog, die inmiddels al ruim drie weken duurt, loopt elke dag sterk op. Volgens functionarissen in Gaza zijn er inmiddels 1.427 Palestijnen, voornamelijk burgers, gedood en bijna 7.000 gewond geraakt, schrijft persbureau Reuters. Aan Israëlische zijde zijn er 59 mensen gedood, onder wie 56 soldaten.

Vanuit de Verenigde Naties is er felle kritiek geuit op Israël vanwege een aanval woensdag op een school die door de VN beheerd werd en als schuilplek gebruikt werd. Ten minste vijftien Palestijnen kwamen daarbij om het leven. Secretaris-generaal Ban noemde de aanval “schandelijk en niet te rechtvaardigen”.

Bestand of geen bestand

Het Israëlische leger kondigde vanochtend aan dat het 16.000 extra reservisten gaat oproepen om het grondoffensief, halverwege juli gestart, uit te breiden. Er zijn nu in totaal 86.000 reservisten actief.

Het Israëlische veiligheidskabinet was de avond daarvoor unaniem overeengekomen om door te gaan met de aanvallen op terroristische doelen van Hamas in Gaza en het onschadelijk maken van de tunnels van de Palestijnse militante beweging, waarvan een deel in Israëlisch grondgebied uitkomt. Premier Benjamin Netanyahu zei vandaag nog dat, bestand of geen bestand, Israël zal doorgaan met het opsporen en onschadelijk maken van de tunnels.