Opinie

Vlad mag niet meer op ons feestje komen

Sancties voor Rusland, dat de separatisten in Oekraïne steunt – Christiaan Weijts kan dit soort straf niet los zien van kinderachtig gedrag.

Iedereen met kinderen boven de vier kent het wapen. Het wapen dat ze vroeg of laat inzetten bij onderlinge ruzies. Het wapen dat acht woorden heeft. De woorden: ‘Anders mag jij niet op mijn feestje komen.’

Waar ze het leren, weet ik niet. Wel dat het dreigement in alle rangen en provincies voorkomt. ‘Als ik niet met jouw step mag, dan mag jij niet op mijn feestje komen.’

Het is een mysterieuze orale overlevering die alleen van kind op kind verloopt, zonder tussenkomst van volwassenen, zoals het iene-miene-mutte door honderden generaties kinderen vanuit de donkere eeuwen ongeschonden naar het heden is getild.

En zoals geen van de vertolkers van dit rijmpje zich nog iets concreets bij een pond grutten kan voorstellen, zo heeft dat ‘feestje’ zich van de betekenis losgezongen, en is die toverspreuk – ‘niet op mijn feestje komen’ – domweg een synoniem voor ‘ik ben boos op je’.

Het is natuurlijk ongepast dit kindergekibbel te extrapoleren naar al die bloederige geopolitieke conflicten die deze zomer de anders zo leerzame komkommerberichten uit het dierenrijk de kolommen uit drukken, en toch merk ik dat ik de wereldleiders op hun persconferenties ermee ondertitel. David Cameron zinspeelde op een boycot van het WK Voetbal in Rusland in 2018. ‘Als jij de separatisten blijft steunen, mag jij niet op ons feestje komen.’

De EU stemde in met economische sancties tegen Rusland. ‘Jij mag niet meer op ons feestje komen.’ Het dreigement laat vooral onze onmacht zien. Het kinderfeestje flopt zodra die dreigementen worden uitgevoerd (want ruzie is er juist altijd met de beste vriendjes en vriendinnetjes), en de economische sancties treffen ook degene die ze oplegt.

Wie worden er slachtoffer van een handelsoorlog met Rusland? Onze bedrijven, Russische bedrijven, banken, doodgewone burgers. Na de VS en China is Rusland onze grootste handelspartner buiten de EU, lees ik op de site van het Nederland-Ruslandjaar 2013, waarin er talloze contracten zijn gesloten tussen talloze ondernemers die even weinig met die oorlog in Oekraïne te maken hebben als de passagiers van MH17. ‘Economische sancties’: de reflex van machtelozen en beschaafden. We grijpen naar het wapen zonder nog te weten wat het betekent, wie we ermee beschadigen.

Zoals kinderen niet mogen slaan, bijten en schoppen, zo mogen of kunnen wij geen internationale militaire macht sturen die de door Rusland bewapende separatisten ontwapent, en die vervolgens de bloedende kop van Vladimir Poetin op een stok door de Europese straten draagt. We kunnen alleen zeggen dat hij niet op ons feestje mag komen, en draaien zelf op voor de annuleringskosten.