Economie

V&D-topman Jacob de Jonge stopt al na anderhalf jaar

Hij staat nog geen twee jaar aan het roer, maar toch is het genoeg geweest. V&D-topman Jacob de Jonge legt morgen zijn functie neer, zo heeft het warenhuis vandaag bekendgemaakt. Waarom De Jonge na zo’n korte tijd al opstapt is onduidelijk.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Hij staat nog geen twee jaar aan het roer, maar toch is het genoeg geweest. V&D-topman Jacob de Jonge legt morgen zijn functie neer, zo heeft het warenhuis vandaag bekendgemaakt. Waarom De Jonge na zo’n korte tijd al opstapt is onduidelijk.

De Jonge blijft nog wel verbonden aan de V&D als adviseur zolang wordt gezocht naar een opvolger. De leidinggevende taken worden voorlopig overgenomen door Don Roach, die momenteel namens V&D-eigenaar SUN commissaris is bij de winkelketen. Roch legt daarom voorlopig zijn functies als financieel directeur bij investeringsmaatschappij Sun Capital neer.

Nieuwe strategie

Zijn vertrek is opvallend, omdat hij twee maanden geleden nog vol goede moed de nieuwe strategie van het warenhuis presenteerde. V&D wil zich de komende jaren meer gaan richten op de binnensteden van Nederland. Het bedrijf wil de omzet verbeteren door ruim tweehonderd merken aan het assortiment toe te voegen. Het warenhuis draait al meer dan tien jaar verlies. Topman de Jonge zei toen:

“We willen de omzet stabiel houden door veel merken toe te gaan voegen. Het betekent ook dat je heel anders moet gaan kijken naar je onroerendgoedportefeuille.”

Onderdeel van de strategie is de herinrichting van de 63 warenhuizen. “Lucht, licht en vernieuwing”, vatte de topman het toen samen. Voor bezoekers moet de “beleving” centraal komen te staan.