Schuld Imtech nu 1 miljard, weer onderhandelingen met banken

De al grote schuldenlast van installatiebedrijf Imtech is nog verder opgelopen, naar ruim een miljard euro.

Installatiebedrijf Imtech moet met de banken weer nieuwe afspraken over zijn schulden maken. Dat heeft het bedrijf in Gouda vanochtend gemeld. De koers van Imtech noteerde in de ochtendhandel tot 18 procent lager.

Hoewel Imtech zijn schulden juist moet terugbrengen, zijn die het afgelopen half jaar flink opgelopen, naar ruim een miljard euro. Eind vorig jaar bedroegen die nog 745 miljoen euro, aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar 895 miljoen euro.

De enorme schuldenlast is het gevolg van de fraude die vorig jaar aan het licht kwam. In Duitsland en Polen is op grote schaal met de boeken geknoeid, waardoor het bedrijf honderden miljoenen euro’s verlies leed.

Het terugbrengen van schulden is „hoofdprioriteit” voor Imtech. Dat is in het belang van „alle betrokkenen”, schrijft het bedrijf, vanwege de hoge rente die Imtech op al die leningen moet betalen.

Eerder dit jaar moest het installatiebedrijf ook al met zijn financiers om de tafel. Imtech kon zijn afspraken niet meer nakomen. Die zijn toen versoepeld, maar wel onder strikte voorwaarden.

Zo zijn de rentes verhoogd en moest Imtech de garantie geven zijn schuld binnen anderhalf jaar met 400 miljoen terug te brengen. Lukt dat niet, dan leggen de geldschieters beslag op een deel van de onderneming en komt het bedrijf in feite in hun handen.

Behalve opnieuw onderhandelen met de banken bekijkt Imtech andere mogelijkheden om de schuld naar beneden te brengen. „Alle opties” zijn open, zegt het bedrijf al sinds begin dit jaar. Een voor de hand liggende mogelijkheid is de verkoop van onderdelen van het bedrijf. Daar is het al mee begonnen: de IT-divisie staat sinds april te koop. Imtech verwacht die verkoop in het derde kwartaal van dit jaar te hebben afgerond.

Verder zou Imtech geld kunnen ophalen op de beurs door de uitgifte van nieuwe aandelen. Maar dat deed het bedrijf vorig jaar ook al. Het is de vraag of de aandeelhouders, die de waarde van hun belang zagen verschrompelen, dat nog een keer accepteren.

Meer informatie over nieuwe afspraken met de banken volgt tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers eind augustus.