Team met onderzoekers OVSE bereikt rampplek van MH17

Het team van de OVSE, dat vanmorgen met Nederlands een Australische experts uit Donetsk vertrokken is, heeft inmiddels de rampplek bereikt. Daar zullen ze verkenningen uitvoeren.

Het OVSE-team werd eerder tegengehouden door pro-Russische separatisten, op enkele tientallen kilometers afstand van de rampplek. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het team van de OVSE, dat vanmorgen met Nederlandse en Australische experts uit Donetsk is vertrokken, heeft inmiddels de rampplek bereikt. Daar zullen ze verkenningen uitvoeren, zodat ze bij de volgende keer tot onderzoek over kunnen gaan.

In de afgelopen dagen probeerden waarnemers en onderzoekers al naar het gebied af te reizen, maar zonder resultaat. In het gebied zijn hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten uitgebroken. Ook nu zijn er, volgens persbureau AFP, weer zware explosies in de omgeving.

RTL Nieuws schrijft dat de OVSE door kon rijden, maar dat reporters in het gebied werden tegengehouden door een rebel die in de lucht schoot.

Freelance cameraman Eric Feijten reisde mee met de OVSE, maar is inmiddels op weg terug:

Twitter avatar EricFeijten Eric Feijten De eerder gevuurde schoten leken naar mijn idee pure intimidatie. Wel is het erg onrustig in het gebied waar de OVSE nu aan het werk is MH17
Twitter avatar EricFeijten Eric Feijten Gebied rond de crash site levensgevaarlijk. Zojuist door artillerie beschoten, leek gericht Wij keren om. #MH17 @NOS
Twitter avatar EricFeijten Eric Feijten We rijden weer na uren wachten richting crashsite met OVSE #MH17 @NOS

Rutte: toegang tot rampplek misschien onmogelijk

Eerder vandaag zei premier Rutte in een verklaring, na een gesprek met de Maleisische premier Najib Razak, dat hij er serieus rekening mee hield dat onderzoekers in de komende dagen nog niet bij de rampplek van MH17 konden komen. Het was de eerste keer na de ramp dat Rutte en Razak elkaar persoonlijk spraken.

Er zijn nu drie prioriteiten, zegt Rutte: de terugkeer van de slachtoffers en hun eigendommen, de oorzaak van de ramp onderzoeken en zorgen dat de daders voor de rechter komen. Daarvoor werkt Rutte nauw samen met Razak.

Maleisië stuurt 68 politiemensen naar de rampplek en 24 medische experts naar Hilversum om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers.

Vandaag werd bekend dat het totaal aantal Nederlandse slachtoffers van de ramp is opgelopen tot 196.

    • Sterre van der Hee