Robuuste cijfers Shell in een onzeker klimaat

Topman Van Beurden is druk bezig om Shell te saneren. De winst groeit. Maar er dienen zich nieuwe problemen aan: sancties tegen Rusland zullen ook Shell raken.

Forse koerswinst

Het strenge beleid van Ben van Beurden begint zijn vruchten af te werpen. De beleggers hebben in ieder geval het volste vertrouwen in de nieuwe topman van Shell. Sinds zijn aantreden begin januari is het aandeel ongeveer 20 procent meer waard geworden. Maar de sancties die Europa tegen Rusland instelt, plaatsen Shell voor nieuwe problemen.

De Nederlands-Britse oliegigant maakte vanochtend „robuuste” halfjaarcijfers bekend. De winst was in de eerste helft van dit jaar met 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro) bijna twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar, toen 2,4 miljard dollar winst werd geboekt. Gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven en afschrijvingen, die zwaar op de cijfers blijven drukken, lag de winst 33 procent hoger dan in het eerste half jaar van 2013.

Van Beurden waarschuwde vanochtend dat Shell er nog lang niet is. „Ik wil in het hele bedrijf nog betere en meer concurrerende resultaten zien”, aldus de topman. Met name raffinage (olieproducten) en de exploitatie bronnen in schaliegesteente in de Verenigde Staten, blijven zorgelijk.

Van Beurden voert een strak financieel beleid. Hij moest al meteen aan het begin van het jaar een winstwaarschuwing geven omdat de cijfers over 2013 ver achterbleven bij de verwachtingen. „Een bedrijf als Shell niet waardig”, stelde de topman.

Inmiddels is een aantal niet-renderende onderdelen van de hand gedaan. In verschillende landen zijn raffinaderijen verkocht, in Australië is een belang in het olie- en gasconcern Woodside afgebouwd, en in de Verenigde Staten heeft Shell schalievelden verkocht.

De „robuuste” halfjaarcijfers worden overschaduwd door de wereldpolitiek. Vandaag zouden ook de details bekend worden van de Europese sancties tegen Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. Het is zeer waarschijnlijk dat Shell door de sancties geraakt zal worden. Het concern heeft immers miljardenbelangen in Rusland en werkt nauw samen met de grote Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft. Shell was van plan die samenwerking nog verder uit te breiden.

Shell zegt desgevraagd dat het te vroeg is om te zeggen welke invloed de sancties zullen hebben. „We bekijken momenteel de gereviseerde sanctielijst om mogelijke gevolgen in kaart te brengen”, zegt een woordvoerder van het concern. „We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen sancties en gerelateerde maatregelen respecteren.”

In Oekraïne zelf ondervindt Shell directe gevolgen van de oorlog. Begin vorig jaar sloot Shell een contract van een paar honderd miljoen euro met de toenmalige Oekraïense regering om naar schaliegas te mogen boren in een gebied tussen Charkov en Donetsk. Sinds juni zijn de booractiviteiten daar opgeschort omdat de veiligheid ter plekke niet langer kon worden gegarandeerd. Het veld Joezivska-veld waar Shell zijn hoop op gericht had, ligt middenin het oorlogsgebied.

    • Renée Postma