Persoonlijke bezittingen en dna-materiaal slachtoffers overgedragen

Een pro-Russische rebel op de rampplek. Foto Reuters / Maxim Zmeyev

De persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers en dna-materiaal van 25 slachtoffers zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts. Dat laat het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag weten in een verklaring.

Aalbersberg:

“We plannen om het dna-materiaal en de spullen morgen van Donetsk naar Charkov te brengen. Daar doen we de eerste forensische check. Daarna zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland.”

Twee weken nadat vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne werd neergehaald, zijn OVSE-verkenners en Nederlandse en Australische forensische experts er vandaag in geslaagd het rampgebied te bereiken. “Daar zijn ze meer dan een uur geweest”, aldus Aalbersberg.

“Het besef dat ze op de plek waren waar zoveel mensen het leven lieten, maakte diepe indruk op onze mensen. Rond kwart over drie zijn de verkenners teruggekeerd naar Donetsk.”

Morgen gaat het team weer een poging doen om de rampplek te bereiken. Als dat lukt, zullen de experts op enkele plekken in het rampgebied kleine zoektochten uitvoeren, aldus Aalbersberg.

“Het is belangrijk om via de OVSE in overleg te blijven met alle betrokken partijen om ervoor te zorgen dat ook de grote groep experts in het rampgebied kan komen om stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen te bergen. Zoals eerder gezegd vinden wij dat de nabestaanden de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen zo snel mogelijk terug moeten krijgen.

De veiligheidssituatie is echter nog zeer instabiel, waardoor we geen zekerheid hebben of het op korte termijn gaat lukken om met het hele team op de rampplek te komen. Maar we zijn wel hoopvoller gestemd dan gisteren.”

Volgens Aalbersberg zullen de onderzoekers de komende dagen elke dag proberen de rampplek te bereiken om te zoeken.

“Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistieke keten nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.”

    • Marije Willems