Twitterende Polen zijn boos op Poetin. En dus maken ze selfies met appels

De Polen zijn boos. Op Rusland. Die besloot de import van fruit en groente uit Polen in de ban te doen. En wat doe je dan, als boze Pool? Dan maak je selfies met appels.

Op Twitter maken Polen selfies met appels.
Op Twitter maken Polen selfies met appels. Foto @CIVISMediaPrize / Twitter

De Polen zijn kwaad. Op Rusland. Die besloot de import van fruit en groente uit Polen in de ban te doen. Het importeren van peren, appels, pruimen en bloemkool is vanaf vrijdag verboden, zei de Russische voedselinspectie Rosselkhoznadzor woensdag. De reden: Poolse importproducten zouden meermaals niet aan de eisen hebben voldaan.

Mogelijk worden de maatregelen van Rusland uitgebreid naar de hele EU, schrijft persbureau Reuters. Volgens de laatste cijfers exporteerden landen in 2011 voor 1,2 miljard euro aan fruit naar Rusland. Voor groente was dat bijna negenhonderd miljoen euro.

En wat doe je dan, als boze Pool? Dan maak je selfies met appels, en gooi je die op Twitter. De eerste foto’s van appel-etende prominenten zijn al gespot.

Inmiddels is de sociale mediacampagne volop aan de gang. Op twitter verenigen gebruikers zich met #JedzJablka (eet appels) en #EatPolishApples. Het idee zou zijn gestart bij een Poolse journalist, schrijft de zakelijke nieuwswebsite Quartz. Talloze twitteraars nemen het over.

Twitter avatar RGwiazdowski Robert Gwiazdowski Jabłka przeciw Putinowi - w formie stałej i płynnej ;) @puls_biznesu @GoralewskiM #jedzjabłka http://t.co/wQuHIJnSx9
Twitter avatar tvp_info TVP Info Redakcja @tvp_info również przyłącza się do akcji #jedzjabłka . Smacznego! :) http://t.co/j53wYsVMKP
Twitter avatar kosinskik Krzysztof Kosiński A czy Ty zjadłeś już dzisiaj polskie jabłko? #jedzjabłka http://t.co/SbxNaKLiVh
Twitter avatar nawacki Grzegorz Nawacki Oppose Putin, eat polish apples, drink cider! Add image with #EatPolishApples http://t.co/1h8IhiTYLr
Twitter avatar smarcu smarcu Germany also eats Polish apples. #eatapples http://t.co/i4Bjgm2xVx

En zelfs een supermarktketen speelde erop in:

De actie is ook op Facebook, via de pagina Jedz Jablka Na Zlosc Putinowi. En voor wie geen talenknobbel heeft: de vertaling spreekt voor zich.