Oost-Europa neemt wraak

Als de muziek gedoofd was, de lichten uit en de bladblowers aan, kwamen ze tevoorschijn. Gefocused, voorovergebogen, met een mijnlamp op het hoofd en een kromgetrokken nek schuifelend door de tent. Met de precisie van forensische experts speurden ze na een optreden de natte planken af. Op zoek naar bekers, oftewel 23 cent gegoten in plastic.

Zo was het, maar zo is het niet meer. Het statiegeldsysteem op Lowlands is dit jaar afgeschaft. Bezoekers stoorden zich blijkbaar meer aan de menselijke stofzuigers dan aan de kilometers lange kruisweg die je door de modder moet afleggen met je inboedel op een steekkar of het wachten in de regen voor de brug. Natuurlijk, de veelal Oost-Europese padvinders ontplooiden op eigen initiatief een heitje voor een karweitje. Ongevraagd! Oehoe. Ongehoorzaam! Zo, on-Nederlands. En ja, soms namen ze halfvolle glazen mee. Dat is natuurlijk een dolksteek in ons zunig Hollands hart. Maar wat gebeurt er nu met het geld? Dat gaat naar de extra schoonmakers die worden ingezet om ‘betaald’ te rapen. Ofwel, naar de Poolse werknemer die wordt ingehuurd via een schoonmaakbedrijf. Toch nog wat extra centjes voor de Nederlandse belastingdienst.

Vorig jaar ging het geld naar types als ‘Plato’ uit ‘Utopia’ die ik om vijf uur ’s ochtends ontmoette in de Bravo-tent. Nationaliteit wilde hij niet geven, exacte bedragen evenmin. Maar hij zou ongeveer drieduizend euro in een weekend hebben opgehaald – meer dan drie keer het gemiddelde maandsalaris in Polen in 2013.

Dit jaar komt Plato niet. Jammer. Waarom niet een paar crusts tussen het homogene nachtelijke hipsterpubliek? Verfrissend, wat dreads tussen de renschoenen, pillen, zonnebrillen en skinnyjeans. Wat is er mis met een beetje edge op een festival? En als je zelf te lam of te lui bent om je troep op te ruimen, werkten ze die nog achter je reet weg bovendien.

Oost-Europa neemt dit jaar wraak, in de vorm van Little Big. Fok Die Antwoord, de nieuwste ‘rave rap sensatie’ komt uit Rusland. En in Rusland moeten ze blijkbaar ook nog wat agressie wegwerken als je luistert naar de hardcore muziek van tv-held Ilya Prusikin en zijn twee sidekicks, de vrouwelijke lilliputters Olympia Ivleva and Anna Kast. Gekleed in trainingspak, gabberend, de dametjes een olijk Matroesjkakapje op het hoofd, gaan ze tekeer in een verwoestend ritme. Ze komen nog net boven de kletterbak elektrogeweld uit, die bepaald onprettig in het gehoor ligt. Afgewisseld met scheldkanonnades aan het adres van hun vaderland (‘No Future / No rich / This is Russia bitch’) ‘zingen’ ze in hun eerste video vooral over hun nationale hobby: drinken.

‘Every day i’m drinking, every day I’m drinking’, gillen ze in een moordtempo. En wie dan na het optreden al die bekers moet komen oprapen, heeft dikke pech.

    • Rolinde Hoorntje