OM: strafbare uitingen tijdens pro-Palestinademonstratie Den Haag

Tijdens een pro-Palestijnse demonstratie precies een week geleden in Den Haag was er sprake van strafbare uitingen, heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Er zijn twee verdachten aangehouden.

Het OM heeft samen met de politie beelden bekeken van de demonstratie aan de Hoefkade. De Arabische leuzen die werden geroepen, werden door twee tolken vertaald. Het OM beoordeelde deze als strafbaar.

De mannen die gekoppeld zijn aan deze strafbare uitingen zijn een 32-jarige Amsterdammer en een 32-jarige man uit Den Haag. Ze zouden worden verdacht van het in vereniging aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep op basis van geloof en ras. Daarnaast worden ze verdacht van groepsbelediging.

Ophef over demonstratie

Tijdens de demonstratie, waarbij ruim veertig demonstranten aanwezig waren, zouden er antisemitische leuzen geroepen zijn. Onder de aanwezigen waren ook aanhangers van de extremistisch jihadistische beweging IS (voorheen ISIS). De politieagenten die aanwezig waren, waaronder een die Arabisch sprak, grepen niet in, omdat ze vonden dat er geen grenzen overschreden werden. Ook burgemeester Jozias van Aartsen benadrukte eerder dat dat niet was gebeurd.

GeenStijl-redacteur Annabel Nanninga schreef op de dag van de demonstratie dat ze bedreigd was. Ze werd toen voor haar eigen veiligheid meegenomen naar het politiebureau.