‘Oekraïense leger vecht vandaag niet om zo onderzoekers toegang te geven’

Experts van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Foto AFP/ Bulent Kilic

Het Oekraïense leger zal vandaag de hele dag niet vechten in het oosten van het land om zo de internationale onderzoekers de mogelijkheid te bieden veilig onderzoek te doen, heeft een woordvoerder tegen persbureau AFP gezegd. Een staakt-het-vuren was een eis van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De woordvoerder zei wel dat het leger nog steeds het vuur kan openen om zichzelf te verdedigen.

Internationale experts doen al dagen vergeefse pogingen om de plek te bereiken waar vandaag precies twee weken geleden vlucht MH17 neerstortte. Het toestel is naar alle waarschijnlijkheid neergeschoten door separatisten die het gebied controleren. 298 mensen kwamen om, onder wie 195 Nederlanders. Hoewel er veel stoffelijke resten van lichamen al zijn geborgen en naar Nederland zijn gevlogen voor het identificatieproces, liggen er nog niet geborgen resten op de rampplek, net als veel persoonlijke eigendommen.

Update 12.15 uur: Het Oekraïense parlement accepteert het ontslag van premier Arseni Jatsenjoek niet, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Vorige week kondigde hij zijn ontslag aan, nadat twee partijen uit zijn coalitie stapten en het parlement wetten blokkeerde die nodig waren om de oorlog tegen de pro-Russische separatisten te bekostigen. Vandaag werden nieuwe begrotingsvoorstellen goedgekeurd.

Parlement Oekraïne akkoord met politiemissie

Het Oekraïense parlement is vanochtend akkoord gegaan met de geplande politiemissie van Nederland en Australië op de rampplek. Doel van de missie is vinden van de overgebleven stoffelijke resten en bezittingen van de inzittenden. Nederland en Australië sturen beide tientallen marechaussees, politiemensen en experts naar het rampgebied.

Twitter avatar JulieBishopMP Julie Bishop Ukraine Rada votes #MH17 Netherlands-Australia investigation 324 in favour. Thank you Ukraine. http://t.co/MDCQQ9lnFc

Hevige gevechten

De experts, onder wie ook de Nederlandse delegatie, hebben de afgelopen dagen steeds gezegd dat het gebied niet veilig genoeg was voor ze om hun werk te doen. De gevechten in de buurt van de rampplek, niet ver van Donetsk, zijn weer aangewakkerd. Gisterochtend maakten functionarissen in de regio volgens persbureau AP bekend dat er in de 24 uur daarvoor negentien mensen waren gedood. Tientallen anderen raakten gewond.

    • Frank Huiskamp