‘Republikeinen, stop toch met die haat’

De Amerikaanse president Barack Obama uitte gisteren felle kritiek op de Republikeinen, die eens moeten ophouden „de hele tijd te haten”. Obama reageerde op een rechtszaak die de Republikeinen tegen hem beginnen omdat hij zijn presidentiële macht zou hebben overschreden.

Republikeinen in het Congres klagen al tijden dat Obama regeert „als een koning”. Een meerderheid van de partij stemde gisteren in met het nemen van juridische stappen tegen Obama. Hij zou omstreden delen van de gezondheidszorghervorming hebben doorgedrukt per presidentieel decreet (executive order).

Obama deed de rechtszaak af als politiek theater. In november zijn de tussentijdse verkiezingen voor het Congres en de Republikeinen zouden stemmen willen winnen door zich af te zetten tegen de Democratische president.

De rechtszaak van de Republikeinen gaf Obama de kans zijn bekende punt te maken dat het Congres niks doet en alleen dwars ligt. „Zij willen niet samenwerken, dus doe ik het werk in mijn eentje.”

In Republikeinse kringen klinkt het woord impeachment. Maar niemand durft te beginnen aan zo’n procedure om de president af te zetten. Pogingen tegen president Clinton eindjaren negentig vanwege het Lewinsky-schandaal kostten de Republikeinen stemmen.