Nyenrode: de universiteit van Wim Kok, Jan Kees de Jager én Ron Brandsteder

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een rondje Nyenrode Business Universiteit in Breukelen.

Wie: Meldy van Dijken - student Executive MBA en programmamanager en Frank Westerink van alumnivereniging ‘Voortgezette Compagnie van Verre’.

Hier komen mensen die wat wíllen. Mensen met ambitie. Doorzettingsvermogen. Die je best de zestig hectare landgoed van Nyenrode Business Universiteit willen laten zien, op hoge hakken door de blubber. Noodweer gisteravond - de boel is wat ondergelopen, verontschuldigt Meldy van Dijken zich, nog net op tijd een plas ontwijkend. Goed, die studenten aan Nyenrode dus.

“Dat zijn go-getters. Die weten gewoon wat ze willen.”

Een gesloten eliteclub

Namelijk: terechtkomen in de top van het bedrijfsleven. In de bestuurskamers.

“Maar ze zijn ook maatschappelijk betrokken. Denken na over wat voor leiders ze willen zijn, hoe ze zich integer opstellen, ethisch handelen. Het beloningsbeleid. Het draait niet alleen om macht en geld hier.”

Al begrijpt ze best dat dat buitenstaanders de universiteit misschien anders zien; als een gesloten eliteclub. “We hebben natuurlijk wel een kasteel in de voortuin.” Om binnen te komen bij de particuliere onderwijsinstelling is aardig wat geld nodig - wanneer je niet over een scholarship beschikt. De vierjarige bacheloropleiding kost €17.250 per jaar en de master International MBA €32.500.

Niet de minsten

Maar dat verdient zich uiteindelijk allemaal terug, aldus Van Dijken. Het zijn tenslotte niet de minsten die Nyenrode heeft afgeleverd. Aangekomen in het hoofdgebouw kijkt Van Dijken vragend naar Frank Westerink van de alumnivereniging ‘Voortgezette Compagnie van Verre’ (voortborduursel op de studentenvereniging ‘Compagnie van Verre’). Die somt direct op:

“Voormalig minister-president Wim Kok, Fred Gehring - de ex-CEO van Tommy Hilfiger, VVD-er Cora van Nieuwenhuizen - die net lid geworden is van het Europees Parlement. Ex-minister van financiën Jan Kees de Jager. Voormalig CEO van Gucci, Robert Polet.”

Westerink regelt de bijeenkomsten voor de 13.260 studenten en 15.000 alumni. “De laatste vrijdagmiddagborrel in ‘de Zolderbar’, hier op het terrein was goed bezocht”, vertelt Van Dijken. Logisch, vindt Westerink. “Nyenrodianen zijn nu eenmaal netwerkers. Daar is die alumnivereniging ook zo handig voor. Je kunt altijd wel een beroep doen op iemand.”

Het is even stil. En dan, zachtjes, tegen Van Dijken: “Ron Brandsteder is ook een Nyenrodiaan, hè.” Maar daar wil hij verder niets over kwijt. Nee, echt niet.

“Het is ongetwijfeld lachen geweest met Ron. Maar verder: what happens at Nyenrode, stays at Nyenrode.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken