Noorwegen trekt terreuralarm in

De 'Red Bull Cliff Diving World Series' in het Noorse Kragero, eerder deze maand. Foto AP / Romina Amato

De Noorse regering heeft het terreuralarm, dat een week lang van kracht was, ingetrokken. De dreiging van een aanslag door een islamitisch-extremistische groep is niet meer acuut, meldt persbureau Reuters.

De Noorse inlichtingendiensten waarschuwden vorige week donderdag dat in het land sprake was van een ‘concrete terreurdreiging’. Een groep strijders die in Syrië heeft meegevochten met de rebellen zou de komende dagen een aanslag willen plegen. Noorwegen had daar ‘betrouwbare informatie’ over ontvangen van een buitenlandse partner.

Volgens Benedicte Bjoernland, hoofd van de Noorse geheime dienst, is de kans dat deze informatie correct was kleiner geworden. Nu de acute dreiging is geweken, gaan de grenscontroles in het land weer naar het normale niveau en zal de extra beveiliging bij toeristische attracties en op openbare plekken afnemen. Het dreigingsniveau in het land blijft wel hoog, aldus Bjoernland.

Door de verscherpte grenscontroles ontstonden er files de afgelopen dagen:

    • Marije Willems