Netanyahu: bestand of niet, tunnels worden onschadelijk gemaakt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Reuters/ Nir Elias

Staakt-het-vuren of niet, Israël zal gewoon doorgaan met het onschadelijk maken van het tunnelnetwerk van Hamas, zei premier Benjamin Netanyahu vandaag. Hij zal geen bestand accepteren waarbij dat niet mogelijk is.

Israël begon op 8 juli met het uitvoeren van luchtaanvallen op Gaza en breidde dat op 17 juli uit met een grondoffensief, waarvan het voornaamste doel de vernietiging van de Hamas-tunnels is.

De tunnels van de Palestijnse militante politieke beweging worden gebruikt voor bevoorrading binnen Gaza zelf, om zo detectie vanuit de lucht te vermijden, maar er zijn ook tunnels die tot aan Israël reiken. Hamas heeft al enkele keren succesvol geïnfiltreerd en zo Israëliërs gedood.

Extra reservisten

Een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas lijkt sowieso ver weg, ondanks verwoede pogingen van de internationale gemeenschap. Vandaag kondigde het Israëlische leger nog aan 16.000 extra reservisten op te roepen. Het totale aantal komt daarmee op 86.000.

Het Israëlische veiligheidskabinet voerde gisteravond vijf uur lang overleg en besloot unaniem om door te gaan met de aanvallen op “terroristische doelen” van de militante politieke beweging Hamas in Gaza en operaties om de tunnels van Hamas tussen Gaza en Israëlisch grondgebied onschadelijk te maken. Vanmiddag komt het veiligheidskabinet weer bijeen, schrijft AFP.

Het dodental van de nieuwe Gaza-oorlog blijft sterk oplopen. Persbureau Reuters schrijft dat er volgens functionarissen in Gaza ten minste 1.361 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Aan Israëlische kant zijn 59 mensen gedood, onder wie 56 soldaten.

    • Frank Huiskamp