‘Merkel en Poetin werken aan deal die annexatie Krim erkent’

Merkel en Poetin op 13 juli tijdens een onderlinge ontmoeting in Rio de Janeiro.
Merkel en Poetin op 13 juli tijdens een onderlinge ontmoeting in Rio de Janeiro. Foto AP / Alexei Nikolski

Duitsland en Rusland hebben gewerkt aan een geheim plan dat een vreedzame oplossing moet bieden voor de internationale crisis rond Oekraïne. Dat meldde de Britse krant The Independent vanochtend. Merkel en Poetin zouden persoonlijk werken aan een plan dat twee primaire doelen heeft: het stabiliseren van de grenzen rond Oekraïne en het economisch steunen van het door oorlog getroffen land.

Het plan van Merkel en Poetin zou ook de gasleveranties van Rusland aan het Westen, die goeddeels via Oekraïne lopen, moeten veiligstellen. Oekraïne zou een nieuwe langetermijndeal met het Russische Gazprom aangeboden krijgen. Controversieel genoeg zou ook onderdeel van de afspraken zijn dat de internationale gemeenschap de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim erkent. De annexatie van de Krim door Moskou zorgde in maart voor het verder oplopen van de spanningen tussen het Westen en Moskou.

Moskou moet steun aan separatisten stopzetten

In het alomvattende vredesplan van Merkel en Poetin staat volgens de bronnen van The Independent meer. Zo zou van Rusland worden geëist dat het zijn financiële en militaire steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne stopzet. De regio’s in Oost-Oekraïne zouden wel een bepaalde vorm van autonomie krijgen. Verder moet de Oekraïense president Porosjenko beloven dat hij niet zal proberen toe te treden tot de NAVO. In ruil daarvoor zal Moskou zich niet mengen in de handelsrelaties tussen de EU en Oekraïne.

Wat de precieze status van het Duits-Russische vredesplan is, is onduidelijk. De vliegramp met het toestel MH17 zou de onderhandelingen tussen Berlijn en Moskou hebben verstoord. Bronnen rond de gesprekken zeggen echter tegen The Independent dat “het Duitse vredesplan nog altijd het enige plan is dat op tafel ligt”. De onderhandelingen erover zouden weer hervat kunnen worden als het onderzoek op de rampplek is afgerond.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie tegen The Independent dat Groot-Brittannië niet bekend is met de Duits-Russische onderhandelingen. De woordvoerder noemt het “bijzonder onwaarschijnlijk” dat de Britten of de Verenigde Staten zich zouden neerleggen bij Russische annexatie van de Krim.