Nooit meer grabbelen naar balletjes

Na 25 jaar verdwijnt het spelletjesprogramma Lingo van de televisie. Het programma stopt vanaf september. Dat meldde omroep AvroTros gisteren. De show trok na de verhuizing naar Nederland 2 in januari niet meer genoeg kijkers. Bekeken wordt nog of het woordspelletje in de toekomst in een bescheidener vorm kan terugkeren. François Boulangé was van 1992 tot 2000 presentator van het programma. Vier vragen aan Mister Lingo.

1 Waarom was Lingo lang zo’n populair spelletje?

Boulangé: „Dat komt door twee componenten: het is een woordspelletje, waardoor iedereen eraan mee kan doen. En het maakt slim gebruik van een spel dat wereldwijd door iedereen wordt gespeeld: bingo. Die combinatie maakt het ijzersterk.”

2 Mis je Lingo?

„Nee, en dat komt ook doordat het spel veranderd is. Toen het naar de Tros ging heeft de commercie zijn intrede gedaan, met de goede doelen en de loterijen. In mijn tijd speelden we met veel meer woorden.”

3 Is er nog toekomst voor Lingo?

„Er zal wel weer een nieuw woordspel voor in de plaats komen. Nederland is een woordspelletjesland.”

4 Hoe voelt het Lingo-balletje?

„Het heeft heel lang geduurd voordat we de ideale Lingo-bal hadden gevonden. In Amerika heb je een sport, racquetball, een soort squash. Die holle rubberen balletjes zijn niet te groot en niet te klein, maken het goede geluid en stuiteren lekker.”

    • Lex Boon