Lingo moet wijken, maar Lucille vecht door

Na vijfduizend afleveringen lijkt het einde van Lingo nabij. De kijkcijfers daalden naar 370.000 per avond.

Zal premier Rutte deze keer krachtig ingrijpen? AVROTROS maakte gisteren bekend dat de omroep na 25 jaar stopt met het populaire tv-spel Lingo.

De laatste keer dat de netmanager poogde om het spel van tv te halen, najaar 2006, sprong toenmalige premier Balkenende op de bres. „Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner”, vertolkte hij toen de gevoelens van het volk.

Lingo moet eind september stoppen, na meer dan vijfduizend afleveringen, omdat de kijkers weglopen. Het programma moest begin dit jaar verhuizen van publiekszender Nederland 1 naar nieuwszender Nederland 2. De kijkcijfers kelderden van 800.000 naar 370.000. Lucille Werner: „We staan nu tegenover EenVandaag, we verliezen het van de actualiteit.”

De AVROTROS wil de deur op een kier houden. De omroep pleit nu voor een zomerlingo, in de maanden dat De Wereld Draait Door niet uitzendt. Lucille Werner: „Waar we ook voor vechten is om Lingo terug naar Nederland 1 te halen, maar dan om half zes. In het buitenland is dat een populair gameshow-tijdslot.” Dan zou Sesamstraat moeten wijken voor Lingo, maar dat kan volgens Werner toch beter naar jeugdzender Nederland 3. Werner wijst erop dat Lingo ook zeer goedkope televisie is: het kost volgens haar 10.000 tot 12.000 euro per aflevering.

Werner klinkt strijdbaar, net als in het rampjaar 2006: „Het doek is niet definitief gevallen. We gaan er weer keihard voor vechten en knokken. Lingo is een televisiemonument, nationaal erfgoed, zo belangrijk voor vele kijkers. Niet alleen ouderen, maar ook studenten en kinderen van zes. Lingo is essentieel voor de taalontwikkeling, voor het tegengaan van analfabetisme.”

Lingo is een Amerikaans woordspel dat aldaar flopte en door mediamagnaat Harry de Winter naar Nederland werd gehaald. Op 5 januari 1989 was de eerste uitzending, toen nog gepresenteerd door Robert ten Brink (1989–1992), bij de VARA. Het eerste Lingowoord was ‘noest’. Hier trok Lingo jarenlang zo’n twee miljoen kijkers.

Ten Brink werd opgevolgd door François Boulangé (1992–2000), een gezellige brede man met schreeuwerige bretels. Boulangé verklaart de kracht van Lingo: „Het is natuurlijk een heel sterk spelletje. Om twee redenen: het is een woordspel, waardoor iedereen kan meedoen. En het maakt slim gebruik van een spel dat wereldwijd door iedereen wordt gespeeld: bingo. Balletje trekken, nummertje wegstrepen.”

In 2000 verhuisde het spel van de VARA naar de TROS, en werd het wat showeriger gemaakt. Boulangé werd vervangen door Nance Coolen. Boulangé zegt dat hij Lingo niet mist: „Dat komt ook doordat het spel in de loop der jaren is veranderd. Toen het naar de TROS ging deed de commercie zijn intrede met goede doelen en loterijen. Je moet eens een oude afleveringen vergelijken met nu – toen werden er veel meer woorden gespeeld.”

In 2005 trad Lucille Werner aan, die het spel nog steeds presenteert; kordaat en met subtiele droge humor. Werner werd in 2006 vereeuwigd in een boek van Balkenende. In zijn brievenboek Aan de kiezer schreef hij aan haar: „Lieve Lucille, uiteraard blijven we allemaal naar jou kijken. Zulke positieve programma’s houden de moed erin.”