Kinderfilm, én voor ouders

Met films als Kleine Nicolaas gaat op vakantie weet je nooit helemaal zeker of ze nu voor kinderen of voor hun naar nostalgie smachtende (groot-) ouders gemaakt zijn. Die vroegwijze grapjes zitten nu ook weer in de tweede film die er naar de Franse Nicolaas-boekjes is gemaakt: vader die aan tafel behalve het zoutvaatje ook meteen de mosterdpot aan een zwoele Duitse badgast wil geven, moeder die droog opmerkt: „Doe er ook meteen Elzas-Lotharingen bij.” Verder verloopt de film verrukkelijk, in heerlijke sixties-retrokleuren , met de kleine Nicolaas in de hoofdrol: kleine schetsen uit de tijd dat mensen hun hele zomervakantie nog rustig in een hotelletje aan de Atlantische kust gingen zitten. Nicolaas en zijn vrienden lopen daar kattenkwaad uithalend tussendoor.

    • Dana Linssen