Israël roept nog eens 16.000 reservisten op

Een Israëlische legertank rijdt langs de grens met de Gazastrook. Foto AP/ Tsafrir Abayov

Israël gaat wederom zijn offensief tegen Hamas in Gaza uitbreiden. Het leger roept nog eens 16.000 reservisten op, heeft een woordvoerder volgens persbureau AFP gezegd. Dat betekent dat er in totaal nu 86.000 reservisten actief zijn.

Het Israëlische veiligheidskabinet voerde gisteravond vijf uur lang overleg en besloot unaniem om door te gaan met de aanvallen op terroristische doelen van de militante politieke beweging Hamas in Gaza en operaties om de tunnels van Hamas tussen Gaza en Israëlisch grondgebied onschadelijk te maken. Vanmiddag komt het veiligheidskabinet weer bijeen, schrijft AFP.

Daarmee lijkt het einde van de nieuwe Gazaoorlog, die drie weken geleden begon, niet in zicht. Dat terwijl de internationale gemeenschap steeds meer aandringt op een houdbaar staakt-het-vuren. Het dodental blijft sterk oplopen. Persbureau Reuters schrijft dat er volgens functionarissen in Gaza ten minste 1.361 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Aan Israëlische kant zijn 59 mensen gedood, onder wie 56 soldaten.

Bloedige dag

Gisteren was het wederom een zeer bloedige dag. 116 Palestijnen en drie Israëlische soldaten kwamen om het leven. Een Israëlische aanval op een school die door de Verenigde Naties wordt beheerd en dient als schuilplek kostte volgens persbureau Reuters aan ten minste vijftien Palestijnen het leven. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon was woedend over deze aanval. Hij noemde deze “schandelijk en niet te rechtvaardigen”. Ook kwamen er zeventien mensen om het leven bij een aanval op de drukste markt in Gaza-Stad.

    • Frank Huiskamp