Huis van Afgevaardigden stemt in met plan voor rechtszaak tegen Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het plan een rechtszaak tegen president Obama te beginnen. Volgens de Republikeinen heeft Obama zijn macht misbruikt bij het afdwingen van zijn inmiddels welbekende zorgwet in 2010. De Democraten doen het af als een onzinnige campagnestunt. Een rechtszaak lijkt sowieso weinig kans te maken.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner (midden) voor de stemming over het plan voor een rechtszaak tegen president Obama. Foto AP/ J. Scott Applewhite

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht ingestemd met het plan een rechtszaak tegen president Obama te beginnen. Volgens de Republikeinen, die in de meerderheid zijn in het Huis van Afgevaardigden, heeft Obama zijn macht misbruikt bij het afdwingen van zijn inmiddels welbekende zorgwet in 2010. De Democraten doen het af als een onzinnige campagnestunt. Een rechtszaak lijkt sowieso weinig kans te maken.

225 leden van het Huis, allen Republikein, stemden voor, 201 tegen, allen Democraat. Republikeinen, die al sinds het begin fel gekant zijn tegen de Affordable Care Act of Obamacare, vinden dat de president te ver is gegaan bij het selectief afdwingen van delen van de hervorming van het zorgstelsel, de belangrijkste wet in zijn periode als president. Ze geven als voorbeeld het vertragen van de eis dat veel werkgevers hun werknemers een zorgverzekering moeten bieden. Republikeinen zeggen dat Obama illegaal de wet heeft veranderd door middel van acties waarvoor geen toestemming van het Congres nodig is.

Bergdahl

Dit is het specifieke punt waarop een eventuele rechtszaak zich zou richten, maar de Republikeinen vinden, zo schrijft persbureau AP, dat Obama al veel vaker meer doet dan waartoe hij bevoegd is. Zo heeft hij Congres niet geïnformeerd over de ruil van vijf Talibaanleden in ruil voor de in Afghanistan gevangen gehouden sergeant Bowe Bergdahl.

Tijd- en geldverspilling

De Democraten, onder wie de president zelf, vinden het plan een campagnestunt, bedoeld om conservatieven aan het stemmen te krijgen bij de zogenoemde midterms, de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat die komende november plaatsvinden, halverwege de tweede termijn van Obama. Democraten denken op hun beurt dat het plan voor de rechtszaak liberalen boos zal maken en zwevende kiezers zal laten inzien dat het tijd- en geldverspilling is van de Republikeinen. Obama zei eerder deze maand:

“Hun hele idee is geweest om mij aan te klagen. Dat is waar ze hun tijd aan besteden, aan een politieke stunt die Amerika’s tijd en belastinggeld verspilt.”

Weinig kans

De Republikeinen hebben nog niet aangegeven op welke termijn de rechtszaak er zou moeten komen. Kans van slagen lijkt deze niet echt te hebben, schreef Politico eerder deze maand al. De belangrijkste drempel is dat Republikeinen moeten kunnen bewijzen dat het Huis, als institutie, schade is berokkend door Obama, die te goeder trouw heeft geprobeerd de zorgwet te implementeren.

En dan is er nog de kwestie van tijd. AP schrijft dat, beroep inbegrepen, het ten minste anderhalf tot twee jaar kan duren voordat zo’n rechtszaak door het federale juridische systeem is gegaan. Obama’s tijd als president zit er in januari 2017 op, dus het is goed mogelijk dat hij in het geval van een eventuele rechtszaak niet eens meer aan de macht is.

    • Frank Huiskamp