‘Doorbraak honderden zaken dankzij uitwisseling DNA met België’

Bij een proefpersoon wordt DNA afgenomen tijdens de generale repetitie van het DNA-onderzoek voor de zaak rond Marianne Vaatstra. Foto ANP/ Koen van Weel

DNA-uitwisseling tussen België en Nederland heeft 1.745 overeenkomsten opgeleverd, schrijven verschillende Belgische kranten vandaag. Er is in honderden zaken nieuwe hoop op een doorbraak.

In 576 gevallen van de sporenvergelijkingen gaat het namelijk zelfs om DNA op de plaats van een misdrijf in het ene land, dat nu plots gekoppeld kan worden aan een DNA-profiel van iemand die in Nederland of België verplicht werd een staal af te leveren. Het is de eerste keer dat België en Nederland massaal DNA-gegevens hebben uitgewisseld.

“Het is niet omdat we weten van wie het DNA is dat op een mis­daadplek voor­kwam, dat die per­soon meteen ook de dader is. Maar het biedt speurders nieuwe aanwij­zingen, aanknopingspun­ten en mogelijke verdachten om een zaak als­nog op te lossen”, zegt Jan De Kinder, directeur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) tegen de Vlaamse krant De Morgen.

Binnenkort komt er ook een dergelijke DNA-vergelijking van België met Frankrijk en Duitsland.

    • Frank Huiskamp