Hoge prijs voor bomenkap: 200 dorpelingen bedolven

In het Indiase dorp Malin zijn mogelijk ruim tweehonderd mensen bedolven onder de modder. Oorzaak: ontbossing.

Een Indiase vrouw in het dorpje Malin. Haar familieleden liggen onder de modderstroom. Foto AP

Toen een modderstroom gisterochtend vroeg een groot deel van het Indiase dorpje Malin in de westelijke deelstaat Maharashtra overspoelde, was er niemand van de ongeveer zevenhonderd inwoners die alarm kon slaan. Malin ligt op ruim honderd kilometer afstand van de moderne industriestad Pune, maar valt niet onder het bereik van een mobiel netwerk. En net als grote delen van het achterland zijn er nauwelijks goede wegen.

Naar schatting bijna tweehonderd dorpelingen, onder wie zestig kinderen, liggen nog bedolven onder de modder. Ze werden verrast in hun slaap. De lichamen van ruim 25 mensen zijn intussen geborgen.

Pas uren later sloeg een buschauffeur alarm toen hij op zijn route ontdekte dat het grootste deel van het dorp verdwenen was. „Alleen de school stond nog overeind”, vertelde hij een Indiase verslaggever van de BBC, die gistermiddag als eerste journalist ter plaatse was.

Toen de het nieuws van de ramp bekend werd, rukten zeven reddingsteams uit. Met hun graafmachines en ander zwaar materieel kwamen ze vast te zitten in verkeersopstoppingen en modderstromen in het door de moessonregens geplaagde gebied.

Op de enige weg naar het dorp stond volgens ooggetuigen, geciteerd in dagblad The Indian Express, een tien kilometer lange file met voertuigen van hulpverleners, ambulances en omwonenden die wilden helpen. Van de ruim honderd ambulances die naar het gebied werden gestuurd, moest een deel worden teruggeroepen om de verkeerssituatie te verlichten, zegt Pravin Sadhale van Maharashtra Emergency Medical Services.

Hulpverleners en omwonenden hebben tien mensen aan de rand van de modderstroom uit het puin weten te bevrijden. Door de aanhoudende regenval kunnen nauwelijks graafmachines worden ingezet. Er stroomt steeds weer modder het dorp in. Van de zeventig huizen zijn er volgens een woordvoerder van de National Disaster Response Force 44 verdwenen en veel andere zwaar beschadigd.

Aardverschuivingen komen elk jaar voor in India tijdens de moesson. Volgens deskundigen is grootscheepse ontbossing de hoofdoorzaak.

Op een filmpje, gemaakt met een telefoon vanuit een hoger gelegen dorp waar wel bereik is, is te zien hoe de heuvel instort. De hellingen zijn groen en begroeid met gras en struiken, maar niet met bomen.

Satish Thigale, oud-hoofd van de afdeling Geologie aan de Universiteit van Pune, zei in dagblad The Times of India: „De hoofdoorzaak van de aardverschuiving is het afvlakken van de hellingen voor akkerbouw en het ontwortelen van bomen.”

Thigalej pleit voor het onderzoeken van de heuvels in de regio door geologen, en het evacueren van de bewoners als scheuren worden ontdekt. De komende dagen zal het volgens Indiase weerkundigen onafgebroken regenen.

Ook in de noordelijke Himalaya-provincie Uttarakhand werden eerder deze week huizen bedolven onder modder en puin na zware regenval. Daarbij vielen vijf doden. Vorig jaar raakten zo’n zesduizend mensen in die deelstaat vermist na zware overstromingen en landverschuivingen tijdens een massale pelgrimstocht. Er werden slechts vijfhonderd lichamen geborgen.

    • Joeri Boom