Economie

Het MKB kan nu nauwelijks geld lenen. Hoe komt daar verandering in?

De Europese Commissie trekt 25 miljard euro uit om mkb-bedrijven en start-ups te ondersteunen. En ook Henk Kamp, minister van Economische Zaken, is al een paar maanden bezig om meer geld beschikbaar te stellen voor start-ups en groeiende ondernemers, als onderdeel van het plan ‘Ambitieus Ondernemerschap’.

1. Waarom al dat geld naar startende bedrijven?

Beginnende bedrijven hebben het moeilijk om een lening te krijgen, omdat banken voorzichtig zijn geworden met geld uitlenen. Het is immers veiliger om aan een goedlopend, groot bedrijf een miljoenenlening te geven dan een lening te verstrekken aan een beginnend bedrijf dat wellicht na een jaar weer failliet is.

Maar de overheid heeft wél belang bij genoeg mkb-bedrijven: minister Kamp noemde het mkb “de motor van onze economie”, en het MKB zou werk verschaffen aan zo’n 60 procent van de beroepsbevolking.

2. Hoeveel geld heeft een bedrijf meestal nodig?

Het gaat niet om heel grote leningen. Volgens een onderzoek van De Nederlandse Bank heeft een typisch mkb-bedrijf (bijvoorbeeld Adecco Detachering of Vogelpark Avifauna) een lening nodig tot 250.000 euro. Precies het type lening waar banken het moeilijkst over doen. Brussel gaat ervan uit dat een bedrijf met circa tien werknemers toe kan met een lening tot 100.000 euro.

3. Hoe kom je voor het geld in aanmerking?

Bij zulke gigantische bedragen gaat het geld bijna nooit rechtstreeks naar de bedrijven. Het geld van de Europese Commissie is bijvoorbeeld vooral bedoeld voor banken, als extra garantstelling die ze kunnen gebruiken als ze leningen uitgeven.

Het geld van plan ‘Ambitieus Ondernemerschap’ van minister Kamp komt in heel veel verschillende potjes. Soms gaat het om belastingvoordelen of subsidieregelingen waar het bedrijf zelf achteraan kan gaan, door goed op te letten bij de belastingaangifte. Soms is het bedoeld als steuntje voor bedrijven om het bedrijf „succesvol in de markt te zetten”, zoals de ‘Regeling Vroegefasefinanciering’ (75 miljoen euro).

Soms gaat het geld naar bijspijkeren van kennis: zo is er tien miljoen euro uitgetrokken om ondernemers vaardigheden te leren zodat ze meer kans maken op een financieringsaanvraag bij een bank. Vaak geldt: hoe innovatiever en duurzamer je bedrijf is, hoe meer kans op wat hulp van de overheid.